Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Μια εκδοχή του Παράδεισου

Ο μύλος,σήμα κατατεθέν
Η πλατεία της Εκατονταπυλιανής,Παναγιώτη!
Στην Εκατονταπυλιανή
Το κεράκι για τον φίλο Σκρουτζάκο!
Η γραμμή των οριζόντων στην Παρκιά
Ταυτόχρονες αφίξεις
Εχετε δει πιο άσπρα σύννεφα;
Πιο καθαρή θάλασσα;
Εύη σου θυμίζει τίποτα;
Εδώ σίγουρα σου θυμίζει!
Ο φίλος μου ο Βίκτωρας
Παιχνιδιάρης ο άτιμος!

Τρεις μέρες στο νησί μου,την Πάρο,πρέπει να ισοδυναμούν τουλάχιστον με τρεις μήνες στην Αθήνα!Καθαρός αέρας,πεντακάθαρη θάλασσα,καυτός ο ήλιος του Αιγαίου μα σ' αγκαλιάζει τόσο τρυφερά,ησυχία,ήρεμα πράγματα,χωρίς κανένα άγχος! Αλλοι άνθρωποι οι νησιώτες!Καλοί καγαθοί,καθαρή ματιά και μεγάλη καρδιά.Βρήκα κι ένα πολύ καλό και πιστό φίλο,τον Βίκτωρα!Τον είδατε ήδη.Δεν είναι γλυκούλης;Ολα τα πλάσματα της φύσης με λατρεύουν εκτός από τις σφήκες,όπου μ' έβρισκαν άφηναν πάνω μου το δήγμα τους! Επιστρέφω στην κόλαση της πρωτεύουσας,αφήνοντας πίσω μου μια εκδοχή του παράδεισου!

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

Ανάρτηση εν πλω!!!

Το υπουργείο
Ο Αγιος Διονύσιος
Η πεζογέφυρα
Εδώ ήταν το Α' Τελωνείο
Τα 2/3 ελεγκτήρια
Η πενταόροφος
Τα σιλό και το ρολόι
Οι νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο
Ο,τι απόμεινε από το εργοστάσιο Λιπασμάτων

Πριν από λίγο απέπλευσε το Βlue Star Naxos για Παροναξία - Σαντορίνη! Επιβάτης και 'γω!Μη βιαστείτε να πείτε:καλά χριστιανή μου και στο καράβι μπλόγκινγκ; Οχι,απλά προσπαθώ να δω τι είδους ασύρματη σύνδεση πληρώνω στη Vodafone! Πολύ μα πάρα πολύ αργή!Κοντεύουμε Πάρο κι ακόμα προπαθώ να κάνω ανάρτηση. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν σας βάζω διάφορες φωτογραφίες από τον χώρο του λιμανιού του Πειραιά κι ένα σχετικό κείμενο του Zeidoron.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;
Από μαθητής άκουγα για ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης αλλά το γνώριζα μόνο από την τηλεόραση,μέχρι που το έφερε η μοίρα να το ζήσω από μέσα κοντά 20 χρόνια! Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένας τεράστιος κόλπος που εκτίνεται από την ακτή Ξαβερίου μέχρι την ακτή Βασιλειάδη κάτω στην Δραπετσώνα.Ενα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου,γεμάτο ζωή και χιλιάδες ανθρώπους να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τελείως,έχει μεταμορφωθεί θα έλεγα.Επαψε να είναι εμπορικό και μεταβλήθηκε σε καθαρά επιβατικό.Σκοπός η αποσυμφόρηση του Πειραιά από τις εκατοντάδες νταλίκες που μετέφεραν τα προς εξαγωγή η εισαγωγή εμπορεύματα. Ανακαινίσθηκε ριζικά ο ζωτικός χώρος του λιμανιού,γκρεμίστηκαν οι παλιές αποθήκες,ελευθερώθηκαν μεγάλες εκτάσεις,δημιουργήθηκαν επιβατικοί σταθμοί,πλατείες και εγκαταστάθηκε και το υπουργείο Ναυτιλίας στο φυσικό του χώρο. Ας το περπατήσουμε ξεκινώντας από το Ντοκ 14,το ντοκ όπου αποθηκεύονταν η ξυλεία,λειτουργούσε το Α' Τελωνείο Πειραιά και ο πυροσβεστικός σταθμός του Λιμενικού. Τώρα μόνο ο πυρ/κος σταθμός λειτουργεί κι όλη η έκταση έχει διαμορφωθεί σε μια τεράστια και πανέμορφη πλατεία.Προχωρώντας στην ακτή Ξαβερίου όπου φορτοεκφόρτωναν τα μικρά μότορσιπ βλέπουμε μια ωραία εκκλησία και κρουαζιερόπλοια που πάνε κι έρχονται όλο το χρόνο.Πιο πέρα στο Ντοκ 12 και στη ΔΑΝ υπάρχει το κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά και το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ,η παγόδα.Η περίφημη ΠΑΕΓΑΕ έχει γίνει δρόμος κι από κάτω του στεγάζονται αποθήκες των ναυτιλιακών εταιρειών.Εκεί που παλιά γινόταν ο μεγάλος χαμός,μπροστά στη 2ας Μεραρχίας απ'όπου έφευγαν τα πλοία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων,τώρα κρουαζιερόπλοια και ησυχία.Γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη και μπροστά στον Ηλεκτρικό σταθμό δένουν τα πλοία των κυκλάδων και του Β.Α Αιγαίου,σχετικά άνετα μπορούμε να πούμε.Πολύ ωραίο έργο η πεζογέφυρα που συνδέει τον Ηλ/κο σταθμό με το λιμάνι,κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.Στρίβοντας προς τον Αγιο Διονύσιο ήταν το 7 Ντοκ,το Γ' Τελωνείο εξαγωγής.Εκεί υπήρχε το αδιαχώρητο και ειδικά τις Παρασκευές,ημέρα εξαγωγών,υπέφερε όλος ο Πειραιάς από το κομφούζιο που δημιουργούσαν οι νταλίκες.Ακριβώς μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου παράλληλα με τον σταθμό του τραίνου το 5 και 6,όπου αποθηκεύονταν κάθε είδους σίδερα,λαμαρίνες,χαλκός,αλουμίνια και οι τεράστιοι Γερανοί του ΟΛΠ.Στη συνέχεια μια σειρά από λιμενικά υπόστεγα (αποθήκες) κι από δεξιά το Β' Τελωνείο.Απ'έξω από τη μάντρα του τελωνείου ο εμπορικός σταθμός του Ο.Σ.Ε και οι παράγκες-γραφεία των μεταφορικών εταιρείων.
Απ'όλα αυτά έχουν μείνει δυο αποθήκες,η πενταόροφος και τα 2/3 ελεγκτήρια,πιο δίπλα τα σιλό και το μεγάλο ρολόι του λιμανιού,καθώς και οι Δεξαμενές (εκεί μ'ένα μαγικό τρόπο αδειάζει το νερό της Θάλασσας και στηρίζεται το καράβι σε μια μεγάλη βάση για να γίνουν διάφορες εργασίες επισκευής).Εδώ στην ακτή Βασιλειάδη,υπάρχει ακόμα ο σταθμός της Πυροσβεστικής.Αλήθεια το ταβερνάκι του Γιαρούμα που τσιμπάγαμε τα μεσημέρια πίσω από τις μουριές να υπάρχει; Χάθηκε και η τετραόροφος,πάει και η πέτρινη,γκρεμίστηκε κι ο λοχαγός (όνομα αποθήκης για τους γνωρίζοντες!),έφυγε και το Η' Τελωνείο,όπως και το ΣΕΜΠΟ (Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ) με την πελώρια γερανογέφυρα και τα μπιλότ,στη θέση τους δεσπόζει το πανέμορφο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ο καινούργιος περιφερειακός δρόμος της Δραπετσώνας.Εκλεισε και το εργοστάσιο λιπασμάτων κι ανάσανε ο κόσμος!
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα ως αργά τη νύχτα και πολλές φορές κι ολονύχτια ζούσαν κι εργάζονταν στους χώρους του λιμανιού.Υπάλληλοι του ΟΛΠ,Τελωνειακοί,Λιμενικοί,Εκτελωνιστές,Υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών και του ΟΣΕ,λιμενεργάτες,φορτηγατζήδες κι άλλοι πολλοί έδιναν ζωή στα πέτρινα κτήρια!Ιδρώτας,αίμα,δάκρυα κι ανθρώπινες ζωές χαμένες άδικα! Με βροχή,με αέρα,με χιόνι,με λιοπύρι,όλοι εκεί για τον άρτο τον επιούσιο,κάποιοι και για το παντεσπάνι τους!
ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;
Για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να πούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες του λιμανιού έχουν μεταφερθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο Ικόνιο.Επίσης αρκετό κομμάτι της δουλειάς έχει πάει στο καινούργιο λιμάνι του Αστακού.Το δε οδικό μέρος των φορτοεκφορτώσεων έχει μεταφερθεί στο Θριάσιο και στα Οινόφυτα όπου οι διαμεταφορείς έχουν φτιάξει σύγχρονες αποθήκες Logistic.

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ!ΠΕΦΤΟΥΝ ΒΡΑΒΕΙΑ!!!

Το Σαββατοκύριο που πέρασε θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και Σαββατοκύριακο των βραβείων.
Ενας καταιγισμός βραβείων μεταξύ των bloggers,φίλων,γνωστών κι αγαπημένων κι εντελώς άγνωστων που τους δένει μια βαθειά αλληλοεκτίμηση που αναπτύχθηκε μέσα από το διαδίκτυο!Οταν πριν από 53 ημέρες ξεκινούσα δειλά-δειλά να κάνω τα πρώτα μου βήματα ως blogger και μάλιστα εντελώς Ασχετη δεν φανταζόμουν ότι θα έπαιρνα και βραβείο επειδή απλά και μόνο έκανα το χόμπυ μου.Κι όμως οι φίλες Ανεμώνη,Μarian,Κυρα-Δασκάλα,Εβίτα και Βασιλική είχαν την ιδέα να με βραβεύσουν!Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες για την αγάπη τους,τη φιλία τους,την εκτίμησή τους και το βραβείο ΕΝΑ ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΟ BLOG που μου χάρισαν.
Οι κανόνες λένε:
1. Δεχτείτε αυτό το βραβείο, αναρτήστε το στο blog σας, μαζί με το όνομα του ατόμου που σας βράβευσε, και το link στο blog του.
2. Απονείμετε το βραβείο αυτό σε άλλα 15 αξιαγάπητα blogs. Θυμηθείτε να επικοινωνήσετε με τους bloggers και να τους ενημερώσετε ότι τους επιλέξατε γι΄ αυτό το βραβείο.
Το να ξεχωρίσεις κάποιους συνμπλόγκερς είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο διότι εδώ μέσα λειτουργούμε ισότιμα και με αλληλοσεβασμό.
Ολα τα blogs είναι αξιαγάπητα κι όλοι οι bloggers αξιαγάπητοι.Για την τήρηση των κανόνων του παιχνιδιού ξεκινάω την απονομή των βραβείων με καθαρά υποκειμενικά κριτήρια:
1)Στην αγαπημένη φίλη Μαρία Τζιρίτα
2)Στην επίσης αγαπημένη και κατά μια έννοια πατριώτισσα Χρύσα
3)Στην καλύτερη μαμαblogger Ασπα
4)Σε μια θαυμάσια κοπέλα την Πράσινη κλωστή δεμένη
5)Στον μπαμπαblogger της Αν.Αττικής Γιώργο Λάιο
6)Στην πατριωτισσά μου Παριανή Εύη Καφούρου
7)Σ' ένα φίλο Θαλασσοκράτορα
8)Για μια Ελπίδα ζούμε
9)Στη Φωτεινή πλευρά της ζωής
10)Σε μια υπέροχη γυναίκα και φίλη τη Νανά Τσούμα,είναι και δημοσιογράφος που ξεχωρίζει
11)Στον Παναγιώτη για τις αλήθειες του
12)Σε μια Γλαρένια αγκαλιά
13)Στο Στράτο για τους μεζέδες του
14)Στον Κηπουρό μας με αγάπη
15)Στον μικρό και πολυαγαπημένο φίλο τον Σκρουτζάκο
Ουφ!Τελείωσα!Στην αρχή φάνηκε παιχνίδι αλλά ήταν ζόρικο!
Συγχαρητήρια μικρά και μεγάλα παιδιά και δεν θέλω κακιούλες!Μακάρι να ήταν άπειρα τα βραβεία να έδινα από ένα σε όλους.Φιλιά λοιπόν

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2009

"ΤΑ ΓΛΥΠΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ..."

Η Ακρόπολη
Η Μελίνα
Το Μουσείο

Ενα όραμα ζωής της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη έγινε κατά το ήμισυ πραγματικότητα.Εγιναν χτες με μεγαλοπρέπεια και ηχηρές απουσίες* ξένων ηγετών τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης.Με πείσμα και επιμονή η Μελίνα φώναζε για χρόνια σ'όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου:"Θέλω πίσω τα Μάρμαρά μου"!Πίστευε με όλη τη δύναμη της ψυχής της ότι τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα έπρεπε να γυρίσουν στη θέση τους.
'Εδωσε μάχες κι αγώνες για την επιστροφή της κληρονομιάς των προγόνων μας που ανήκουν σε όλους τους 'Ελληνες κι οραματίστηκε τη δημιουργία του Μουσείου της Ακρόπολης που κάποιοι καπηλεύτηκαν κατά τα χθεσινά εγκαίνια.Πραγματικά ένα Μουσείο κομψοτέχνημα θα στεγάσει τα αριστουργήματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που όλοι ελπίζουν ότι θα επαναπατρισθούν αλλά,κανένας κρατικός φορέας δεν προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο και να καταγγείλει τους Αγγλους ως κοινούς αρχαιοκάπηλους!
“Tυφλά είναι τα μάτια που δε χύνουν δάκρυα βλέποντας, Ω, Ελλάς αγαπημένη, τα ιερά σου μάρμαρα να αρπάζονται από βλάσφημα Εγγλέζικα χέρια που έχουν ξανά πληγώσει την πονεμένη σου καρδιά και αρπάξει τους θεούς σου, τους θεούς που μισούν το απαίσιο κλίμα της Αγγλίας.
Αυτά είναι τα λόγια του λόρδου Βύρωνα για τα μάρμαρα που έκλεψε από τον Παρθενώνα ένας άλλος 'Αγγλος λόρδος ο 'Ελγιν.
Εμείς εδώ δεν θα μιλήσουμε για τους νεοέλληνες που φόρεσαν τα καλά τους,φουμάριζαν τις πουράκλες τους και καμάρωναν στη φιέστα για να τους καταγράψουν οι κάμερες !Αλήθεια κάποιοι δικοί μας γιατί φορούσαν ακουστικά,δεν γνωρίζουν Ελληνικά;
Θέλουμε μόνο να προβάλλουμε την πρωτοβουλία που πήραν δυο μπλόγκερς.Η Χειμωνιάτικη Λιακάδα και ο Αριστόδημος είχαν την ιδέα να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα όπου κάθε ένας που υποστηρίζει την επιστροφή των Αρχαίων Αγαλμάτων στο φυσικό τους χώρο να μπορεί να υπογράψει και να αφήσει κι ένα σχετικό μήνυμα με την άποψή του και τη θέση του.Μια πρωτοβουλία που αξίζει ν' αγκαλιάσουμε όλοι εμείς που ασχολούμαστε με το διαδίκτυο και να τη διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο.
Η σελίδα βρίσκεται εδώ και μπορείτε όλοι να υπογράψετε."ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΑΝΘΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΠΟΥ ΕΥΔΟΚΙΜΟΥΝ.ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΚΕΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ...",σημείωσε ένας από τους συνυπογράφοντες το κείμενο για την επιστροφή των μαρμάρων!
Κι ας πάψουμε να τα αποκαλούμε Ελγίνεια μάρμαρα!Είναι τα ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ!
Σημ:Το κείμενο έγραψε ο zeidoron
*Για την μεγάλη "πατάτα" του σημερινού Βήματος που έχει ρεπορτάζ από τη συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν,που δεν έγινε ποτέ,θα σας γράψω σε επόμενη ανάρτηση.Να δείτε την εγκυρότητα των μεγάλων εφημερίδων!

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Πυρ,γυνή και θάλασσα

Είναι ωραία η θάλασσα.......

και την αγαπάμε!

Για το πυρ δεν έχετε παράπονο,έγραψα και μάλιστα είχαμε και τις πρώτες πυρκαγιές εδώ στην Αττική.
Για μας τις γυναίκες δεν σκοπεύω να γράψω διότι δεν θεωρώ πως είμαστε κάτι κακό.Τουναντίον μάλιστα!
Θα μου πείτε και με το δίκιο σας,δηλαδή η θάλασσα είναι κακό;'Οχι βέβαια!
Απλά επειδή μπήκε για τα καλά το καλοκαίρι και γέμισαν οι παραλίες από λουόμενους,είναι αμαρτία κάθε χρόνο να θρηνούμε περίπου 300 θανάτους από πνιγμούς.
Και μάλιστα όπως λένε οι στατιστικές οι περισσότεροι είναι νέοι άνθρωποι και μικρά παιδιά σε ποσοστό 80%,κι από αυτά τα πιο πολλά είναι αγόρια.
"Ο πνιγμός αποτελεί την πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από ατύχημα μεταξύ όλων των ηλικιακών ομάδων, με μέση ετήσια επίπτωση περίπου 2,5-3,5 νεκρούς ανά 100.000 κατοίκους. Ωστόσο, για τα παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών και για τους νέους ενήλικες αποτελεί τη δεύτερη αιτία βλάβης και θανάτου από ατύχημα.
Πέραν του κάθε αυτού πνιγμού έχουμε και τον παρ' ολίγον πνιγμό!
Ο παρ' ολίγον πνιγμός μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη της υγείας ή και στον θάνατο. Ως παρ' ολίγον πνιγμός ορίζεται ένα επεισόδιο βύθισης στο νερό σοβαρότητας ικανής να απαιτήσει ιατρική φροντίδα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νοσηρότητα και θάνατο (μετά την παρέλευση 24ώρου από το συμβάν).
Σε παιδιά ηλικίας ενός μηνός έως 14 ετών νοσηρότητα συμβαίνει στο 12%-27% όσων επιβιώνουν. Στα παιδιά το 35% των επεισοδίων βύθισης σε νερό είναι θανατηφόρο, το 33% οδηγεί σε ενός βαθμού νευρολογική έκπτωση και το 11% σε σοβαρά νευρολογικά επακόλουθα".
Αυτά λένε οι ειδικοί και δυστυχώς τα ζούμε κάθε καλοκαίρι.
Η θάλασσα η χιλιοτραγουδισμένη που μας προσφέρει χαρά,παιχνίδι,δροσιά,ξεκούραση από μια στιγμιαία απροσεξία μας μπορεί να γίνει αιτία να χάσουμε τη ζωή μας.
Δεν χρειάζεται να τη φοβηθούμε,μονάχα να τη σεβόμαστε κάθε φορά που πέφτουμε στην αγκαλιά της!
Διαβάστε εδώ συμβουλές για ασφαλή κολύμβηση κι απολαύστε το μπάνιο σας χωρίς φόβο.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΩΡΑ 23:40 στις 19/6/2009
Μόλις πριν από λίγο δημοσιεύθηκε η παρακάτω είδηση:"Δύο 9χρονα κορίτσια έχασαν τη ζωή τους σε πισίνα κατασκήνωσης στη Λάρισα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα δύο άτυχα παιδιά πνίγηκαν, την πρώτη ημέρα που βρίσκονταν στην κατασκήνωση, πρώτη ημέρα λειτουργίας αυτής... Περισσότερα στοιχεία δεν έχουν γίνει γνωστά, ενώ επιτόπου έχει σπεύσει ιατροδικαστής."
Δεν είναι δυνατόν να χάνονται έτσι μικρά παιδιά!Δεν το χωράει ο νους.

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009

Παιχνίδια που κάνει η ζωή


σκίτσο του Ιατρίδη
Στροφές της ζωής
Σαν η τύχη σ' ευνοεί
κι ένα ισόπαλο παιχνίδι το κερδίζεις,
το καλάμι της περίστασης καβαλάς,
της σιωπηρής απαίτησης το τροπάρι αρχινάς,
λες κι είσαι συ ο βασιλιάς!
----οοο---
Κάποτε στ' αλύπητο ροκάνισμα του χρόνου ξυπνάς.
Από το βάθος των θολωμένων ματιών σου κάτι ζητάς.
Ικετευτική ματιά,τσαλακωμένη αξιοπρέπεια,
ξεφτισμένος εγωισμός,ένα μάτσο μικροπρέπεια,
πλαισιώνουν διακριτικά την παράκληση!
---οοο---
Σωτηρία!'Ελεος!Βοήθεια!
Ωραίες λέξεις,συγκινητικές,μα την αλήθεια!
"Νικητής" σαν ήσουνα τις σκέφτηκες ποτέ σου;
Ω!ναι!έλεγες:θα με κοιτούν,θα μ' εκλιπαρούν!
Σωτηρία!'Ελεος!Βοήθεια!μετά ..... γελούσες!
Δ.Τ.
15179

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2009

ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ ΑΠΟΡΙΕΣ

Η Αγία Τριάδα
Η Ιονία οδός
Θέα από το μοναστήρι του Βλοχού
Η πλατεία Μπέλλου κάποτε παλιά
Ολα πληθωρικά!Και το χαρτί κι εγώ

Τούτη η ανάρτηση θα μπορούσε να είναι συνέχεια της προηγούμενης.
Θέλω να σημειώσω κάποιες σκέψεις κι απορίες που μου δημιουργήθηκαν κατά το διήμερο που ταξιδέψαμε οικογενειακώς στο Αγρίνιο για τις Ευρωεκλογές.
   Ολοι μας θεωρούμε πως το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή είναι η υγεία.Αφού λοιπόν πήγαμε κι ήρθαμε σώοι κι αβλαβείς πετύχαμε το σημαντικότερο.Οσοι έχετε ταξιδέψει στις εθνικές οδούς Κορίνθου-Πατρών και Αντιρρίου-Ιωαννίνων με καταλαβαίνετε απόλυτα.
   Το διήμερο της παραμονής μας στο Αγρίνιο συνέπεσε με τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος.
Πηγαίνοντας το απόγευμα της Κυριακής στην εκκλησία της ενορίας μας,την Αγία Τριάδα που γιόρταζε,αισθάνθηκα μια βαθιά ικανοποίηση γιατί παρά την αφόρητη ζέστη και την αναμονή των αποτελεσμάτων των εκλογών ήταν γεμάτη από πιστούς.Χάρηκα που το θρησκευτικό μας συναίσθημα εξακολουθεί να λειτουργεί,άναψα το κεράκι μου προσευχήθηκα κι έφυγα ήρεμη.
   Κάτι άλλο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι οι μικρές αποστάσεις στην πόλη και την περιφέρεια,σε αντίθεση με την απέραντη Αθήνα.Πήγαινες όπου ήθελες σε ελάχιστα λεπτά.
Τόποι για αποδράσεις υπάρχουν πάρα πολλοί και προς κάθε κατεύθυνση,θάλασσα η βουνό αλλά και πέριξ της λίμνης Τριχωνίδας.Βρέθηκα στην ακρόπολη του Δήμου Θεστιέων,πάνω από το Καινούργιο στο μοναστήρι στο Βλοχό!Από το υψόμετρο των 700 μέτρων το μάτι δεν χόρταινε να βλέπει πανέμορφες εικόνες σ'όλο το πλάτος και το μήκος της λίμνης.Ηταν και λίγο πριν το σούρουπο και σκέφτηκα ότι αυτό που μας λείπει είναι χρόνος και χρήμα για ν' απολαύσουμε τις ομορφιές της πατρίδας μας!
   Δυο λόγια για τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της πόλης την περίφημη Ηλία Ηλιού η αλλιώς παραλιακή με τα ουζερί της,τα καφέ της και τα φαγάδικα.Περπατώντας τη τα μεσάνυχτα του Σαββάτου είχε τόσο κόσμο που μου θύμισε τη Νάουσα στο νησί μου την Πάρο.Και μιας και η παρακείμενη κεντρική πλατεία Μπέλλου όλο σκάβεται κι όλο ανακαινίζεται λέω να προτείνω στο δήμαρχο να φτιάξει μια μεγάλη πισίνα με όλα τα σχετικά ώστε η Ηλία Ηλιού να είναι στην κυριολεξία παραλιακή!Ε;Τι λέτε;
  Τελειώνοντας θέλω να σταθώ στις εκλογές.Οχι,ούτε στα αποτελέσματα,ούτε στα μηνύματα.Μου έκανε πολύ κακή εντύπωση η σπατάλη του χαρτιού.Εικοσιτρία ψηφοδέλτια για κάθε ψηφοφόρο.Ενα δεματάκι από χαρτί που ζύγιζε τουλάχιστον 25 γραμμάρια.Αν σκεφτούμε ότι σ' όλη την επικράτεια οι ψηφοφόροι είναι περίπου 7.000.000 υπολογίστε πόσοι τόνοι χαρτιού θα πάνε στα σκουπίδια.Ανακύκλωση;Δεν το γνωρίζω,μακάρι!
Γιατί όμως έπρεπε κάθε κόμμα να έχει το δικό του ψηφοδέλτιο τη στιγμή που υπήρχε η λίστα και δεν χρειάζονταν σταυρός;Δεν θα μπορούσε λέω εγώ η Ασχετη να είναι γραμμένα κατά αλφαβητική σειρά όλα τα κόμματα σε ένα ψηφοδέλτιο κι ο καθένας να σταύρωνε αυτό που επιθυμούσε;Πως είπατε;Δεν θα κάνανε τζίρο τα τυπογραφεία κι οι προμηθευτές;

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

Φύγαμε!Πάμε για Ευρώπη!

                      Η γέφυρα για την Ευρώπη
Η ώρα της Ευρώπης έφτασε!
Ο δικός μου δρόμος ως Ευρωπαίου πολίτη διέρχεται βορειοδυτικά της Πελοποννήσου,μέσω της γνωστής (Ευρωπαϊκών προδιαγραφών) εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών,ανεβαίνει την Ευρωπαϊκής κλάσης γέφυρα του Ρίου καταβάλλοντας το ευτελές ποσόν των 11,70 ευρό και συνεχίζει διασχίζοντας τα βουνά και τους κάμπους της Αιτωλοακαρνανίας δια μέσου της επίσης γνωστής καρμανιόλας (εθνικής οδού) Αντιρρίου-Ιωαννίνων.
Φτάνοντας στο Αγρίνιο συναντάω την πύλη της Ευρώπης!
Εδώ θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα.Στο 36ο εκλογικό τμήμα του 2ου εκλογικού διαμερίσματος. Στο 1ο Δημοτικό σχολείο Αγρινίου,στη ΣΤ2 αίθουσα,στον 1ο όροφο!
Είμαι το νούμερο 0202962006754 βάσει των εκλογικών καταλόγων του Υπουργείου Εσωτερικών.Καλού-κακού το σημείωσα για να διευκολύνω το έργο της εφορευτικής επιτροπής σε περίπτωση συνωνυμίας η διαγραφής λόγω θανάτου.
Ποτέ δεν ξέρεις αν σ' έχουν γραμμένο!Αν κι αυτό θα 'πρεπε να θεωρείται βέβαιο.
Στις κάλπες θα προσέλθω γύρω στις 10:00 το πρωί.Αυτό το λέω για όσα τοπικά κανάλια θελήσουν ν' αποθανατίσουν τη στιγμή κατά την οποία θα εκλέξω τους ήδη διορισμένους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή.
Οπως λέει κι zeidoron οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν φροντίσει να διορίσουν (δια της λίστας) από πριν τους εκπροσώπους μας  μη τυχόν και κάνουμε κανένα λάθος και στείλουμε άλλους απ' αυτούς που πρέπει!
Εχοντας λοιπόν εκπληρώσει το χρέος μου προς την Ενωμένη Ευρώπη θα τραβήξω για την παρα(η)λιακή,(Χρύσα καλά το γράφω;) στο κέντρο της πόλης για χαλάρωμα και πολιτικό κους-κους και μεζέ ξεροσφύρι καθ' ότι απαγορεύονται τα οινοπνευματώδη την ημέρα των εκλογών.Να είμαστε νηφάλιοι για να μην οξύνονται τα πολιτικά πάθη λέει!!!
Οπότε το βάρος πέφτει στους πλέον πνευματώδεις της παρέας.
Το μεσημέρι σπιτικό φαγητό από τα χεράκια της μαμάς,της κυρ' Αγγέλως,της αγαπημένης μου πεθερούλας.Κι όμως τριάντα δύο χρόνια την αγαπάω και μ' αγαπάει.
Ισως γιατί την απάλλαξα νωρίς-νωρίς από τη φροντίδα του γιου της!
Ωχ Ευρώπη!Ξεστρατίσαμε!Αντε να σχολιάσουμε και τ' αποτελέσματα το βράδυ και μετά επιστροφή.Ξανά στο καβούκι μας στο κλεινόν άστυ,στας Αθήνας,με τα προβλήματά μας να παραμένουν άλυτα και τα νέα φορολογικά μέτρα να έρχονται από τας Ευρώπας.

Τρίτη, 2 Ιουνίου 2009

Ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλεϊ


                                                                                                                                                                                      Η ομάδα του Γουέμπλεϊ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.Ηταν 2 ιουνίου του 1971 και στον ναό του ποδοσφαίρου το Γουέμπλεϊ στην Αγγλία γινόταν ο τελικός του κυπέλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Αντίπαλοι ο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και ο Παναθηναϊκός!
Για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά Ελληνικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει στα τελικά του θεσμού που τώρα λέγεται Champions League.Η θρυλική ομάδα του Παναθηναϊκού συγκροτούνταν από Ελληνες αποκλειστικά παίκτες και είχαν προπονητή  τον Ούγγρο "καλπάζοντα Συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας.Με το δόγμα "έντεκα αυτοί,έντεκα και μείς" πέτυχε να κάνει τους παίκτες του να κοιτάνε όλους τους αντιπάλους τους στα μάτια και να κάνουν μια θριαμβευτική πορεία  μέχρι τον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971.
Στον τελικό ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ηρωϊκά αλλά δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην φοβερή και τρομερή τότε ομάδα του Αγιαξ που ήταν σχεδόν ολόκληρη η Εθνική Ολανδίας.
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 αλλά εκείνο το βράδυ έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία ολόκληρου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σ'αυτή τη μεγάλη ομάδα τερματοφύλακας ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος,δεξί μπάκ ο Γιάννης Τομαράς,αριστερό ο Γιώργος Βλάχος,σεντερ μπάκ ο Αριστείδης Καμάρας και ο Φραγκίσκος Σούρπης,στο κέντρο έπαιζαν ο Κώστας Ελευθεράκης,ο Μίμης Δομάζος κι ο Τότης Φυλακούρης,στην επίθεση ως δεξί εξτρέμ ο Χάρης Γραμός,αριστερό ο Καλλιγέρης και σεντερ φορ ο Αντώνης Αντωνιάδης (0 κανονιέρης που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 10 γκολ).
Από τα  δυο σημαντικά παιχνίδια με την Αγγλική Εβερτον και μετά ο Φέρεντς Πούσκας αντικατέστησε στην ενδεκάδα τον Καλλιγέρη με τον Ανθιμο Καψή βαζοντας τον ως τρίτο σέντερ μπακ.Συμμετείχαν στην ομάδα του Γουέμπλεϊ και οι Μητρόπουλος,Αθανασόπουλος,Γονιός,Δεληγιάννης και ο Βασίλης Κωνσταντίνου που ήταν ο ήρωας τερματοφύλακας του επαναληπτικού αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου,όταν κερδίθηκε η πρόκριση για τον τελικό.
Στα δύσκολα τότε χρόνια που πέρναγε η Ελλάδα μας κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν τη ένδοξη πορεία της ομάδας του Παναθηναϊκού συνδεοντάς την με το καθεστώς.
Κάτι που δεν στηρίζονταν πουθενά.Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ό,τι πέτυχε χάριν του σπουδαίου προπονητή του,της σωστής οργάνωσης και του ομαδικού και οικογενειακού πνεύματος που επικρατούσε στους παικταράδες που συγκροτούσαν εκείνη την ομάδα.
Οπως είπαμε και στην αρχή στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος ποδοσφαιριστής,πράγμα που έπαιξε το ρόλο του στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού στο κύπελο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.
Αυτά τα λίγα για να τιμήσουμε εκείνη την μεγάλη ομάδα και τους συντελεστές της τριανταοκτώ χρόνια μετά.

Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009

Για μια ψήφο ζούμε

                       σκίτσο του Στάθη
                       σκίτσο του Δερμετζόγλου

Μακροχρόνιοι οι αγώνες για ελευθερία,δημοκρατία και πολιτικά δικαιώματα.
Χύθηκαν ποτάμια αίματος και χάθηκαν ζωές ενάντια σε ντόπιους και ξένους κατακτητές.
Επεσε κι η τελευταία χούντα κι από το καλοκαίρι του 1974 Συνταγματικά η μάλλον θεωρητικά έχουμε δημοκρατία!
Τι είπατε;Μ' αυτό το πλευρό να κοιμάμαι;Πως;
Πλουτοκρατία,οικογενειοκρατία (ευτυχώς διώξαμε το βασιλιά για να μην πηγαίνει σόι το βασίλειο) και παρεοκρατία με βασικότερη σχέση την κουμπαριά και δεσμό αίματος τον μαμωνά.
Και το καράβι η "Δύσμοιρος Ελλάς" ταξιδεύει κανονικά,ακυβέρνητο,χωρίς καπεταναίους,ναύτες και λοστρόμους.
Μονάχα κάτι ανοιχτομάτηδες πειρατές καταληστεύουν ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στ' αμπάρια του.Αρπάζουν ακόμα κι αυτά που θα παραχθούν στο μέλλον!Κι όλοι εμείς πεταμένοι σαν άδεια τσουβάλια περιμένουμε τη μεγάλη μέρα.
Τη γιορτή της Δημοκρατίας.Θα ψηφίσουμε την άλλη Κυριακή,θ' ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα (κατά το σύνταγμα υποχρέωση !!!).Θα εκλέξουμε τους εκπροσώπους μας στην Ευρωβουλή,αυτούς που οι αρχηγοί επέλεξαν πριν από μας για μας.Μη τυχόν και στείλουμε άλλους απ' αυτούς που ΠΡΕΠΕΙ.Θα εκλέξουμε αυτούς που θα δώσουν σκληρές μάχες για τα συμφέροντα του Ελληνα πολίτη και των λοιπών Ευρωπαίων ,μηδέ εξαιρουμένων Πακιστανών,Ινδών,Αφγανών κι άλλων φιλοξενουμένων μας.Βέβαια κανένας τους δεν μας είπε τι εστί Ευρώπη και τι μαγειρεύουν για μας τους "Ευρωπαίους"!
Μας θεωρούν νοήμονες και πολιτικοποιημένους.Καλό αυτό!
Τώρα με ποια κριτήρια επέλεξαν και μας επέβαλαν σε εκλόγιμες θέσεις ανθρώπους τους οποίους ο λαός είχε μαυρίσει στις πρόσφατες (μόλις πριν 20 μήνες) εθνικές εκλογές θα σας γελάσω.
Προφανώς για να τους βγάλουν από τη ναφθαλίνη εν όψει βουλευτικών εκλογών μιας κι ο προγραμματισμός τους θέλει σε καίριες θέσεις υπουργών.
Εμείς θα πάμε στη γιορτή της Δημοκρατίας,έστω και με μαύρη καρδιά,και θα ασκήσουμε το δικαίωμά μας.
Κάποτε σ' ένα τοίχο ήταν γραμμένο το εξής:"Αν οι εκλογές μπορούσαν ν' αλλάξουν τα πράγματα θα τις είχαν καταργήσει"!!!Κανένα σχόλιο.
Εμείς ΓΙΑ ΜΙΑ ΨΗΦΟ ΖΟΥΜΕ!
Σημ:το κείμενο έγραψε ο zeidoron