Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Ο Παναθηναϊκός στο Γουέμπλεϊ


                                                                                                                                                                                      Η ομάδα του Γουέμπλεϊ                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 
 
Σαν σήμερα πριν 38 χρόνια γράφτηκε η πιο ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε συλλογικό επίπεδο.Ηταν 2 ιουνίου του 1971 και στον ναό του ποδοσφαίρου το Γουέμπλεϊ στην Αγγλία γινόταν ο τελικός του κυπέλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.
Αντίπαλοι ο Αγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και ο Παναθηναϊκός!
Για πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα φορά Ελληνικός σύλλογος κατάφερε να φτάσει στα τελικά του θεσμού που τώρα λέγεται Champions League.Η θρυλική ομάδα του Παναθηναϊκού συγκροτούνταν από Ελληνες αποκλειστικά παίκτες και είχαν προπονητή  τον Ούγγρο "καλπάζοντα Συνταγματάρχη" Φέρεντς Πούσκας.Με το δόγμα "έντεκα αυτοί,έντεκα και μείς" πέτυχε να κάνει τους παίκτες του να κοιτάνε όλους τους αντιπάλους τους στα μάτια και να κάνουν μια θριαμβευτική πορεία  μέχρι τον τελικό της 2ας Ιουνίου 1971.
Στον τελικό ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε ηρωϊκά αλλά δεν μπόρεσε να επιβληθεί στην φοβερή και τρομερή τότε ομάδα του Αγιαξ που ήταν σχεδόν ολόκληρη η Εθνική Ολανδίας.
Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 2-0 αλλά εκείνο το βράδυ έχει γραφεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία ολόκληρου του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Σ'αυτή τη μεγάλη ομάδα τερματοφύλακας ήταν ο Τάκης Οικονομόπουλος,δεξί μπάκ ο Γιάννης Τομαράς,αριστερό ο Γιώργος Βλάχος,σεντερ μπάκ ο Αριστείδης Καμάρας και ο Φραγκίσκος Σούρπης,στο κέντρο έπαιζαν ο Κώστας Ελευθεράκης,ο Μίμης Δομάζος κι ο Τότης Φυλακούρης,στην επίθεση ως δεξί εξτρέμ ο Χάρης Γραμός,αριστερό ο Καλλιγέρης και σεντερ φορ ο Αντώνης Αντωνιάδης (0 κανονιέρης που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση με 10 γκολ).
Από τα  δυο σημαντικά παιχνίδια με την Αγγλική Εβερτον και μετά ο Φέρεντς Πούσκας αντικατέστησε στην ενδεκάδα τον Καλλιγέρη με τον Ανθιμο Καψή βαζοντας τον ως τρίτο σέντερ μπακ.Συμμετείχαν στην ομάδα του Γουέμπλεϊ και οι Μητρόπουλος,Αθανασόπουλος,Γονιός,Δεληγιάννης και ο Βασίλης Κωνσταντίνου που ήταν ο ήρωας τερματοφύλακας του επαναληπτικού αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα του Βελιγραδίου,όταν κερδίθηκε η πρόκριση για τον τελικό.
Στα δύσκολα τότε χρόνια που πέρναγε η Ελλάδα μας κάποιοι προσπάθησαν να σπιλώσουν τη ένδοξη πορεία της ομάδας του Παναθηναϊκού συνδεοντάς την με το καθεστώς.
Κάτι που δεν στηρίζονταν πουθενά.Ο Παναθηναϊκός πέτυχε ό,τι πέτυχε χάριν του σπουδαίου προπονητή του,της σωστής οργάνωσης και του ομαδικού και οικογενειακού πνεύματος που επικρατούσε στους παικταράδες που συγκροτούσαν εκείνη την ομάδα.
Οπως είπαμε και στην αρχή στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε ούτε ένας ξένος ποδοσφαιριστής,πράγμα που έπαιξε το ρόλο του στην ιστορική πορεία του Παναθηναϊκού στο κύπελο Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης.
Αυτά τα λίγα για να τιμήσουμε εκείνη την μεγάλη ομάδα και τους συντελεστές της τριανταοκτώ χρόνια μετά.

14 σχόλια:

angel είπε...

Αγαπητή μου Σταυρούλα καλησπέρα!! Ειλικρινά σου μιλάω..εντυπωσιάστηκα όσο δεν φαντάζεσαι από το κείμενο σου και χαίρομαι ιδιαίτερα που ασχολείσαι με τα αθλητικά κ πόσο μάλλον με την ιστορία της αγαπημένης μου ομάδας...δηλώνω φανατική οπαδός του Παναθηναϊκού!!! Μπράβο σου κορίτσι μου για τα τόσα όμορφα λόγια που έγραψες για την ιστορία μας και εύχομαι πάντα να κάνεις τόσο καλές και εύστοχες αναρτήσεις..αναρτήσεις με νόημα!!! Άντε μπας κ αρχίσουμε και μεις οι υπόλοιποι και θυμόμαστε τέτοιες ημερομηνίες!!!!

anemona είπε...

Σταυρούλα μου καλημέρα…. Από χθες ήθελα να κάνω σχόλιο στην ανάρτηση σου αλλά είχα προβλήματα με το (σύστημα)…
Καταπληκτικό αφιέρωμα σε μια ομάδα θρύλο!!!!!!!!! Είμαι Παναθηναϊκός από κούνια!!!!!!!!!! Και αυτή η ιστορική ομάδα …. (έχω μείνει στην ομάδα γουεπλει ξέρω πρόσωπα ιστορίες παικτών.. από νέους δυστυχώς πολύ λίγα πράγματα… η αδελφή μου με κοροϊδεύει…) με συγκίνησες πολύ όμορφη ανάρτηση… μην ξεχνάμε το παρελθόν αυτής της ομάδας!!!!!!! (μπράβο σου Σταυρούλα)….
Όσο για το σχόλιο σου… (με εκφράζει… αυτό το τραγούδι… κάνω λάθη σε ανθρώπους.. δίνω!!!.. είμαι άνθρωπος που με αρέσει να προσφέρω.. και δεν κρατώ τίποτε για μένα λάθος!!!! "μυαλό δεν θα βάλει αυτό το κεφάλι..":

Lalù είπε...

Αν και γαύρος (sorry κορίτσια) δηλώνω ότι το post είναι υπέροχο!

Τασολάμπρου Χρυσούλα είπε...

Και εγώ Παναθηναϊκός δεν είμαι, αλλά ένα μπράβο στον Παναθηναϊκό θα το πω - το αξίζει. Και σε σένα Σταυρούλα για το άρθρο σου.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙΣ ΕΝΑ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΔΙΠΛΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.ΤΟ ΑΞΙΖΕΙΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

loulou είπε...

Παναθηναικος δεν ειμαι, αλλα ειναι χαρα μου να βλεπω τις γυναικες να ασχολουνται με τα αθλητικα!! Εχω και γω τον μικρο μου γιο που ειναι παο....Νασαι καλα, ελπιζω καποια πειραγματα να ειναι καλοδεχουμενα ¨Ε??

Σταυρούλα είπε...

Αγγελικούλα μου καλησπέρα!Οπως ξέρεις το 1971 ήμουν μόλις 9 χρονών αλλά,έμενα αρκετά κοντά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και οι ζητωκραυγές και τα βεγγαλικά είναι ακόμα ζωντανά στη μνήμη μου.Δυστυχώς για τη χώρα μας τέτοια γεγονότα είναι σπάνια.Μακάρι να δούμε να επαναλαμβάνονται.Φιλάκια.

Σταυρούλα είπε...

Ανεμώνη μου να είσαι καλά!Πράγματι μιλάμε για ομάδα θρύλο και θρυλική πορεία.Το Γουέμπλεϊ έχει γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου και οι συντελεστές του θα μείνουν αθάνατοι!

Σταυρούλα είπε...

Lalu καλώς ήρθες!Σ'ευχαριστώ πολύ.Ολοι οι σωστοί οπαδοί είναι πρώτα φίλαθλοι.

Σταυρούλα είπε...

Χρύσα μου καλησπέρα!Να είσαι καλά και σ'ευχαριστώ πολύ.Ναι το Σαββατοκύριακο λέμε να κατεβούμε Αγρίνιο για ψήφο.Θα γράψω κάτι σχετικό αύριο.Θα τα πούμε;

Σταυρούλα είπε...

Σκρουτζάκο μου σ'ευχαριστώ!Τώρα το έχω εις διπλούν.Να είσαι καλά και συγχαρητήρια και σε σένα γιατί το αξίζεις.Καλό σου βράδυ!

Σταυρούλα είπε...

Καλή μου Σοφία σε καλωσορίζω σε τούτη τη γωνία του διαδικτύου.Να είσαι καλά κι όποτε θέλεις να περνάς να τα λέμε.Δεκτά πειράγματα,σχόλια,απόψεις,τα πάντα.Καλό σου βράδυ!

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

ωπα, γυναίκα φίλαθλος, να κάνεις παρέα με την κόρη μου την ποδοσφαιρόφιλη, εγώ δεν έχω ιδέα...

καλώς σε βρήκα

Σταυρούλα είπε...

Γαστερόπληξ καλώς ήρθες!Κι εμένα η κόρη μου είναι ποδοσφαιρόφιλη.Φαίνεται τόχουν τα νέα παιδιά,όχι ότι εμείς δεν είμαστε νέες!Από τότε που μπαίνω στο μπλογκ σου κατάργησα τον τσελεμεντέ.Να είσαι καλά και να τα λέμε.