Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

Ανάρτηση εν πλω!!!

Το υπουργείο
Ο Αγιος Διονύσιος
Η πεζογέφυρα
Εδώ ήταν το Α' Τελωνείο
Τα 2/3 ελεγκτήρια
Η πενταόροφος
Τα σιλό και το ρολόι
Οι νέες εγκαταστάσεις στο Ικόνιο
Ο,τι απόμεινε από το εργοστάσιο Λιπασμάτων

Πριν από λίγο απέπλευσε το Βlue Star Naxos για Παροναξία - Σαντορίνη! Επιβάτης και 'γω!Μη βιαστείτε να πείτε:καλά χριστιανή μου και στο καράβι μπλόγκινγκ; Οχι,απλά προσπαθώ να δω τι είδους ασύρματη σύνδεση πληρώνω στη Vodafone! Πολύ μα πάρα πολύ αργή!Κοντεύουμε Πάρο κι ακόμα προπαθώ να κάνω ανάρτηση. Ευκαιρίας δοθείσης λοιπόν σας βάζω διάφορες φωτογραφίες από τον χώρο του λιμανιού του Πειραιά κι ένα σχετικό κείμενο του Zeidoron.

ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;
Από μαθητής άκουγα για ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης αλλά το γνώριζα μόνο από την τηλεόραση,μέχρι που το έφερε η μοίρα να το ζήσω από μέσα κοντά 20 χρόνια! Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένας τεράστιος κόλπος που εκτίνεται από την ακτή Ξαβερίου μέχρι την ακτή Βασιλειάδη κάτω στην Δραπετσώνα.Ενα από τα μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου,γεμάτο ζωή και χιλιάδες ανθρώπους να πηγαινοέρχονται καθημερινά. Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τελείως,έχει μεταμορφωθεί θα έλεγα.Επαψε να είναι εμπορικό και μεταβλήθηκε σε καθαρά επιβατικό.Σκοπός η αποσυμφόρηση του Πειραιά από τις εκατοντάδες νταλίκες που μετέφεραν τα προς εξαγωγή η εισαγωγή εμπορεύματα. Ανακαινίσθηκε ριζικά ο ζωτικός χώρος του λιμανιού,γκρεμίστηκαν οι παλιές αποθήκες,ελευθερώθηκαν μεγάλες εκτάσεις,δημιουργήθηκαν επιβατικοί σταθμοί,πλατείες και εγκαταστάθηκε και το υπουργείο Ναυτιλίας στο φυσικό του χώρο. Ας το περπατήσουμε ξεκινώντας από το Ντοκ 14,το ντοκ όπου αποθηκεύονταν η ξυλεία,λειτουργούσε το Α' Τελωνείο Πειραιά και ο πυροσβεστικός σταθμός του Λιμενικού. Τώρα μόνο ο πυρ/κος σταθμός λειτουργεί κι όλη η έκταση έχει διαμορφωθεί σε μια τεράστια και πανέμορφη πλατεία.Προχωρώντας στην ακτή Ξαβερίου όπου φορτοεκφόρτωναν τα μικρά μότορσιπ βλέπουμε μια ωραία εκκλησία και κρουαζιερόπλοια που πάνε κι έρχονται όλο το χρόνο.Πιο πέρα στο Ντοκ 12 και στη ΔΑΝ υπάρχει το κεντρικό Λιμεναρχείο του Πειραιά και το εκθεσιακό κέντρο του ΟΛΠ,η παγόδα.Η περίφημη ΠΑΕΓΑΕ έχει γίνει δρόμος κι από κάτω του στεγάζονται αποθήκες των ναυτιλιακών εταιρειών.Εκεί που παλιά γινόταν ο μεγάλος χαμός,μπροστά στη 2ας Μεραρχίας απ'όπου έφευγαν τα πλοία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων,τώρα κρουαζιερόπλοια και ησυχία.Γύρω από την πλατεία Καραϊσκάκη και μπροστά στον Ηλεκτρικό σταθμό δένουν τα πλοία των κυκλάδων και του Β.Α Αιγαίου,σχετικά άνετα μπορούμε να πούμε.Πολύ ωραίο έργο η πεζογέφυρα που συνδέει τον Ηλ/κο σταθμό με το λιμάνι,κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια πριν.Στρίβοντας προς τον Αγιο Διονύσιο ήταν το 7 Ντοκ,το Γ' Τελωνείο εξαγωγής.Εκεί υπήρχε το αδιαχώρητο και ειδικά τις Παρασκευές,ημέρα εξαγωγών,υπέφερε όλος ο Πειραιάς από το κομφούζιο που δημιουργούσαν οι νταλίκες.Ακριβώς μπροστά στην Εκκλησία του Αγίου Διονυσίου παράλληλα με τον σταθμό του τραίνου το 5 και 6,όπου αποθηκεύονταν κάθε είδους σίδερα,λαμαρίνες,χαλκός,αλουμίνια και οι τεράστιοι Γερανοί του ΟΛΠ.Στη συνέχεια μια σειρά από λιμενικά υπόστεγα (αποθήκες) κι από δεξιά το Β' Τελωνείο.Απ'έξω από τη μάντρα του τελωνείου ο εμπορικός σταθμός του Ο.Σ.Ε και οι παράγκες-γραφεία των μεταφορικών εταιρείων.
Απ'όλα αυτά έχουν μείνει δυο αποθήκες,η πενταόροφος και τα 2/3 ελεγκτήρια,πιο δίπλα τα σιλό και το μεγάλο ρολόι του λιμανιού,καθώς και οι Δεξαμενές (εκεί μ'ένα μαγικό τρόπο αδειάζει το νερό της Θάλασσας και στηρίζεται το καράβι σε μια μεγάλη βάση για να γίνουν διάφορες εργασίες επισκευής).Εδώ στην ακτή Βασιλειάδη,υπάρχει ακόμα ο σταθμός της Πυροσβεστικής.Αλήθεια το ταβερνάκι του Γιαρούμα που τσιμπάγαμε τα μεσημέρια πίσω από τις μουριές να υπάρχει; Χάθηκε και η τετραόροφος,πάει και η πέτρινη,γκρεμίστηκε κι ο λοχαγός (όνομα αποθήκης για τους γνωρίζοντες!),έφυγε και το Η' Τελωνείο,όπως και το ΣΕΜΠΟ (Σταθμός εμπορευματοκιβωτίων ΟΛΠ) με την πελώρια γερανογέφυρα και τα μπιλότ,στη θέση τους δεσπόζει το πανέμορφο κτήριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και ο καινούργιος περιφερειακός δρόμος της Δραπετσώνας.Εκλεισε και το εργοστάσιο λιπασμάτων κι ανάσανε ο κόσμος!
Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα ως αργά τη νύχτα και πολλές φορές κι ολονύχτια ζούσαν κι εργάζονταν στους χώρους του λιμανιού.Υπάλληλοι του ΟΛΠ,Τελωνειακοί,Λιμενικοί,Εκτελωνιστές,Υπάλληλοι μεταφορικών εταιρειών και του ΟΣΕ,λιμενεργάτες,φορτηγατζήδες κι άλλοι πολλοί έδιναν ζωή στα πέτρινα κτήρια!Ιδρώτας,αίμα,δάκρυα κι ανθρώπινες ζωές χαμένες άδικα! Με βροχή,με αέρα,με χιόνι,με λιοπύρι,όλοι εκεί για τον άρτο τον επιούσιο,κάποιοι και για το παντεσπάνι τους!
ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ;
Για όσους δεν γνωρίζουν πρέπει να πούμε ότι αυτές οι δραστηριότητες του λιμανιού έχουν μεταφερθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του ΟΛΠ στο Ικόνιο.Επίσης αρκετό κομμάτι της δουλειάς έχει πάει στο καινούργιο λιμάνι του Αστακού.Το δε οδικό μέρος των φορτοεκφορτώσεων έχει μεταφερθεί στο Θριάσιο και στα Οινόφυτα όπου οι διαμεταφορείς έχουν φτιάξει σύγχρονες αποθήκες Logistic.

32 σχόλια:

ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ είπε...

Ax πας Πάρο!!! Πάρε με μαζί σου ....Σε παρακαλώ.... Θα είμαι σαν να μην υπάρχω δεν θα σε ενοχλώ καθόλου....
Σε ευχαριστώ πολύ για το δώρο σου.
Επιφιλάσομαι.
Καλά να περάσεις και στείλε μας λίγο Παριανό αέρα.
Μιλάμε σε ζηλεύω πάρα πολύ.

Σταυρούλα είπε...

Κοπέλα μου τι το σκέφτεσαι;Πάρε το επόμενο κι έλα!Είσαι ευπρόσδεκτη.Τους χαιρετισμούς μου,τα φιλιά μου και την αγάπη μου!Καλό Σαββατοκύριακο.

TzinaVarotsi είπε...

Μπερδεύτηκα... Πάρο πας ή Σαντορίνη;
Όπου κι αν είναι, να περνάς υπέροχα!

Ελενα καπακιώτου είπε...

καλημερα και καλο Σαββατοκυριακο...

angel είπε...

Τη καλησπέρα μου κ στους 2 σας!!! Δεν παίζω..δεν παίζωωωωωωωω!!! Βάλατε πλώρη για Πάρο ε?? Είμαι σίγουρη πως έχετε κάνει ήδη το μπανάκι σας στη θάλασσα, έχετε φάει τα ψαράκια σας κ εμείς πήζουμε στην Αθήνα κ κάνουμε δουλειές!! Αχ δε πειράζει..θα περιμένω πως κ πως να δω ανάρτηση που να μας μεταφέρει τις τόσο όμορφες εικόνες της Πάρου!! Να περάσεις τέλεια φιλενάδα μου κ κάνε μια βουτιά κ για μένα!!

Σταυρούλα είπε...

Τζίνα μου καλώς ήλθες!Στην Πάρο ήρθα,τακτοποίησα το σπίτι που ήταν κλειστό όλο το χειμώνα κι έκανα κι ένα μπανάκι!Σ'ευχαριστώ,να είσαι πάντα καλά.Καλό Σαββατοκύριακο!

Κράμα είπε...

Να περάσεις πολύ όμορφα στα νησάκια.
Σε ευχαριστώ πολύ για όλα.
Ξέρεις εσυ!
:)
Φιλιάαααα

Σταυρούλα είπε...

Zina καλησπέρα να είσαι καλά σ'ευχαριστώ!Να έχεις και συ ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

Aristodimos είπε...

Ενα όμορφο και ξεγνοιαστο Σ/Κ να εχεις.

Αρης

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Καλησπέρα Σταυρούλα καλά να περάσεις , να πάρεις δυνάμεις και να ξεκουραστείς

loulou είπε...

Κανε και καμμια βουτια για μας....Σε ζηλευω αλλα κοντευουν και οι δικες μου διακοπες!!!! Καλα να περνας.

Φωτεινή Κανάκη είπε...

Καλημέρα!!!!Να περάσεις όμορφα Σταυρούλα μου!!!Τέλεια που πήγες στο νησί σου!!!Φιλιά***και μια όμορφη χαμογελαστη Κυριακή να έχεις!!!

Unknown είπε...

σταυρούλα πέρνα όμορφα στην ομορφιά που πάς...βρες την ευη και πες την χαιρετίσματα.....νάσαι καλά απο το λιμάνι της παροικιάς στείλε να ταξιδεψουμε.....απο καμιά χρυσή ακτή..ασε τον πειραία..αυτος όπως και τα λοιπά βρωμίζει καθημερινά απο σκουπίδια και ανθρώπους....νάσαι καλά καλή επιστροφη

anemona είπε...

Καλό σου ταξίδι
κορίτσι μου….
Καλά μπάνια σε απάνεμες ακρογιαλιές…
Να περάσεις καλά!!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

TYXEΡΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΝΗΣΙ.ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ.ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ.ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Υπέροχη ανάρτηση από και για το λιμάνι που φιλοξένησε και φιλοξενεί την προσμονή για τα ταξίδια μας τα θαλασσινά.
Καλά να περνάς!

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σταυρούλα είπε...

Αγγελικούλα εσύ που τα ξέρεις όλα δεν μου λες,το χταπόδι είναι ψάρι;Πολύ ωραία η θάλασσα κι έκανα και για σένα δυο βουτιές,όχι μια!Φιλάκια και καλή εβδομάδα.

Σταυρούλα είπε...

Εβίτα να είσαι καλά και καλό ξεκίνημα!Η ζωή σε περιμένει.Φιλιά.

Σταυρούλα είπε...

Αρη να είσαι καλά!Μια χαρά ήταν το Σαββατοκύριακο αλλά λίγο.Αύριο επιστρέφω.Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!

Σταυρούλα είπε...

Κυρα-Δασκάλα μου σ'ευχαριστώ.Καλά ήταν αλλά τελείωσε γρήγορα,όπως όλα τα ωραία!Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

Σταυρούλα είπε...

Loulou σ'ευχαριστώ!Να είσαι καλά και σου εύχομαι καλές διακοπές.Εκανα και για σένα βουτιές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου!Καλό βράδυ.

Σταυρούλα είπε...

Φωτεινή μου ήταν υπέροχα!Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή εβδομάδα.(Από διακοπές τι γίνεται;)

Σταυρούλα είπε...

Παναγιώτη βλέπω τη ξέρεις καλά την Πάρο!Πεντακάθαρη θάλασσα και λίγος κόσμος,δεν έχουν έρθει ακόμα πολλοί τουρίστες.Ωραία ήταν.Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα να έχεις!

Σταυρούλα είπε...

Ανεμώνη μου όχι να παινέψω το νησί μου αλλά έχει πανέμορφες ακρογιαλιές,πεντακάθαρα νερά και ησυχία!Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

Σταυρούλα είπε...

Σκρουτζάκο μου όχι μόνο βόλτα αλλά και κεράκι θα ανάψω για να σ' έχει καλά η Παναγιά!Καλή εβδομάδα να έχεις!

Σταυρούλα είπε...

Γλαρένια μου σε ευχαριστώ!Να είσαι καλά.Φιλιά κι από μένα και καλή εβδομάδα να έχεις!

bilsot είπε...

Πάρο εσύ....Κεκρυφαλεία εγώ!!!!
Πού ;;;
http://kafeneio-gr-art.blogspot.com/2009/06/blog-post_28.html

Ανώνυμος είπε...

Καλη εβδαμαδα να περνας καλα....και ζηλευω πολυ

Vassilis είπε...

Σταυρούλα καλές βουτιές και καλή ξεκούραση. Και μια ερώτηση : Ποιο πακέτο ασύρματης σύνδεσης έχεις με τη Vodafone?

Σταυρούλα είπε...

Βασίλη διάβασα Κεκρυφαλεία και ψάρωσα!Μετά μπήκα στο μπλογκ σου και είδα οτι μιλάς για το Αγκίστρι.Πανέμορφο και πολύ κοντά στην Αθήνα.Να είσαι καλά και καλή εβδομάδα.

Σταυρούλα είπε...

Θαλασσοκράτορα ζηλεύεις εσύ που κάθε τόσο οργώνεις τις θάλασσες;Να είσαι καλά,επίσης καλή εβδομάδα να έχεις.

Σταυρούλα είπε...

Βασίλη μου πάει τελείωσε,επιστρέφω!
Εχω σύνδεση Vodafone Mobile Broadband 10GB,πληρώνω 50 ευρό το μήνα.Είναι με δώρο το μικρό pc της Dell.Πολύ αργό αλλά πολύ βολικό!Ούτε καλώδια,ούτε τίποτα και πάει παντού.Μάλιστα στο Αγρίνιο είχε πολύ καλή ταχύτητα.
Καλό βράδυ!