Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Τα "δημοτικάκια" ...σερφάρουν στο 'Ιντερνετ χωρίς επιτήρηση

Οκτώ στους δέκα μαθητές της πέμπτης και έκτης, χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το 65% έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το 38% των μαθητών, 'σερφάρουν' μόνοι, χωρίς την παρουσία των γονιών τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν - μεταξύ άλλων - από έρευνα της Μονάδας εφηβικής υγείας του νοσοκομείου παίδων 'Π & Α Κυριακού' και αποδεικνύει ότι η χρήση Η/Υ και η περιήγηση στο Διαδίκτυο έχουν μπει για τα καλά στη ζωή των ελληνόπουλων με όλες τις θετικές και τις αρνητικές συνέπειες.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Γραφείο Αγωγής Υγείας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθηνών και τη δράση ενημέρωσης Saferinternet.gr του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
Στην έρευνα για την χρήση του διαδικτύου από μαθητές απάντησαν 602 μαθητές από 28 Δημοτικά σχολεία της Αττικής. Για τη συλλογή των στοιχείων χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια, τα οποία συμπλήρωσαν οι εκπαιδευτικοί, μετά από συζήτηση με τους μαθητές τους στην τάξη. Μέσα από την έρευνα διαφαίνονται οι συνήθειες των μαθητών σε σχέση με τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κινητού τηλεφώνου, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των προσωπικών τους δεδομένων και επαφών μέσω Διαδικτύου.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας για την χρήση του διαδικτύου από μαθητές δημοτικού είναι πως:
78% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και 65% των μαθητών έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
13% των μαθητών Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ σε Internet café.
62% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν Η/Υ στο σπίτι, 18% στο σπίτι φίλων και 22% στο σχολείο.
25% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν υπολογιστή / Διαδίκτυο 2-3 ώρες καθημερινά, ενώ το 34% 0-1 ώρες καθημερινά.
38% των μαθητών δημοτικού σερφάρουν στο Διαδίκτυο μόνοι τους, χωρίς καμία παρουσία των γονέων τους. Το 28% των μαθητών χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο συχνά με την παρουσία των γονέων τους, ενώ μόνο το 7% πάντα με την παρουσία των γονέων.
35% των μαθητών δημοτικού έχουν τον Η/Υ στο δωμάτιό τους.
66% των μαθητών δημοτικού (34% αγόρια, 32% κορίτσια) παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια (on line, κονσόλα).
39% των μαθητών δημοτικού συνομιλούν με άλλα παιδιά στο Διαδίκτυο.
9% των μαθητών δημοτικού δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο Διαδίκτυο.
38% των μαθητών δημοτικού έχουν ακούσει για μαγνητοσκόπηση ξυλοδαρμού.
20% των μαθητών δημοτικού έχουν μάθει να χρησιμοποιούν Η/Υ μόνοι τους.
61% των μαθητών δημοτικού χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο.
50% των μαθητών δημοτικού έχουν δικό τους κινητό τηλέφωνο.
Με βάση τα παραπάνω πορίσματα της έρευνας για την χρήση διαδικτύου από μαθητές δημοτικού πρέπει να ενδυναμωθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί. Καταρχήν οι γονείς, ώστε να μπορέσουν να κατανοήσουν τους πιθανούς κινδύνους και να θέσουν όρια χρήσης του Διαδικτύου μέσα στην οικογένεια εξηγώντας με σαφήνεια το τι επιτρέπεται και τι όχι στους εικονικούς κόσμους και σερφάροντας «παρέα» με τα παιδιά τους. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε μέσα από μαθησιακές δραστηριότητες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας των μαθητών και στη σωστή συμπεριφορά στους εικονικούς κόσμους.
Για την καλύτερη ενημέρωση των μαθητών και των γονιών τους για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου εγκαινιάζεται και η γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου με αριθμό 800 11 800 15. Τη γραμμή βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ / help@saferinternet.gr, του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου διαχειρίζεται Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του πανεπιστημίου Αθηνών, που εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Π & A Κυριακού»,
Η Γραμμή αυτή, απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών (παρενόχληση, εξάρτηση, επιβλαβές περιεχόμενο, παιδοφιλία, κ.α.) και λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 09:00 πμ έως τις 15:00 μμ.
Πηγή: http://georgelaios.blogspot.com/2009/11/blog-post_3083.html

12 σχόλια:

Gekoudi είπε...

Καλησπέρα σας.

Μην βάζετε ιδέες και βγει κανένας μπαμπάς και μου βάλει ωράριο - ήδη ακούω διάφορα.
Ελεύθερο, γρήγορο και τζάμπα ίντερνετ και software στους μαθητές. Κατ αρχήν σερφάρουν οι άσχετοι παππούδες. Oι πληροφορικοί είναι απληροφόρητοι. Επίσης τρώμε χρόνο με τις αργές συνδέσεις του ιντερνέτ. Και μήπως ξέρετε να μου πείτε αυτό το "ΥποΣΤΗΡΙΖΩ" πόσο κοστίζει, για να υποστηρίζει και τι ακριβώς υποστηρίζει; Mήπως είναι άχρηστο; Tι προσέφερε; Mήπως έπρεπε να δοθούν τα λεφτά στα σχολειά μας σε εξοπλισμό και για προγράμματα(software) και όχι σε ιδιωτικές εταιρίες;

Χαιρετούρες Γιώργος

anemona είπε...

μια τεράστια καλημέρα στην φίλη μου
….άλλη μια ακόμη αρνητική πρωτιά….
Παιδιά με πλημμελή φύλαξη ..... (στο διαδυκτιο…. Στην κινητή τηλεφωνία…. Στην τηλεόραση)
Πρέπει να γίνουμε λίγο προστατευτική με τα παιδιά μας…(το ιντερνετ με την έξαρση της παιδοφιλιας είναι επικίνδυνο για τα παιδιά μας…. )

Είχα βρεθεί στην Καλαμπάκα… (πίστευα ότι εκεί και γενικά στην ύπαιθρο θα βρω παιδιά που θα παίζουν …λάθος μου )
βρήκα και εκεί εθισμένα με το διαδικτιο παιδιά και μάλιστα σχολικής ηλικίας….

Είχαμε μια διακοπή ρεύματος… ξαφνικά είδα νεαρά μουτράκια να βγαίνουν από ιντερνετ καφέ με απογοήτευση στα μάτια….(και να υποδέχονται με ιαχές την επάνοδο του ρεύματος και τρέχουν να χωθούν στους υπολογιστές ξανά απογοήτευση!!

Και μια απάντηση στο φίλο μας
Μήπως επρέπε ο μπαμπάς σου να το είχε ήδη κάνει?...
Οι παππούδες και όλοι οι ενήλικοι που εσύ κοροϊδευτικά αναφέρεις… γνωρίζουν τους κίνδυνους που θα συναντήσουν(και πως θα ανταποκριθούν)….(και έχουν δικαίωμα και αυτοι στο σερφαρισμα…)
Σαφώς η πληροφορία η γνώση και το γρήγορο ιντερνετ πρέπει να μπουν στα σχολεία.. (δεν είμαστε σκοταδιστές… αλλά όλα με επιτήρηση )

καλη σου μερα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Συγκλονιστικά τα στοιχεία που αναφέρει η ανάρτησή σου Σταυρούλα!
Θα συμφωνήσω με την Ανεμώνη, σε όλα χρειάζεται μέτρο και ειδικά όταν έχει να κάνει με τα παιδιά μας!
Φιλιά!

thumbelina είπε...

Σήμερα το πρωί άκουγα στην εκμπομπη της Τσαπανίδου μία παρόμοια, ίσως ήταν ίδια,έρευνα και ειλικρινά ξαφνιάστηκα με τα στοιχεία που άκουσα, πρέπει να γίνεται σωστή χρήση και όχι κατάχρηση αλλά και διακριτική επιτήρηση από τους μεγαλύτερους.
καλό βράδυ.

Σταυρούλα είπε...

Γιωργάκη αγόρι μου καλημέρα!
Πολλές φορές σου έχω πει μπράβο και τώρα δεν θα διαφωνήσω μαζί σου,μόνο που σε βρίσκω λίγο επιθετικό.
Σε όλα τα πράγματα στη ζωή μας χρειάζεται μέτρο και οι γονείς έχουν υποχρέωση να επιτηρούν και να συμβουλεύουν τα παιδιά τους σε ό,τι κι αν κάνουν.Να είσαι καλά μικρέ μου φίλε και καλή πρόοδο να έχεις.

Σταυρούλα είπε...

Μαρία καλή μου φίλη,καλή σου μέρα!
Χαθήκαμε λίγο λόγω υποχρεώσεων μα θα τα λέμε πάντα.Στο θέμα μας τα είπες όλα και τόσο όμορφα στο σχόλιό σου που δεν έχω κάτι να συμπληρώσω.
Να είσαι καλά και πολλά φιλιά!

Σταυρούλα είπε...

Ελενά μου όντως αν τα στοιχεία ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι συγκλονιστικά και συμφωνώ απόλυτα και 'γω με τα λεγόμενα της Μαρίας(Ανεμώνα).Φιλιά πολλά,καλημέρα!

Σταυρούλα είπε...

Τhumbelina μου έτσι ακριβώς είναι.
Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά κι επιβάλλεται η διακριτική μας παρουσία πάντα δίπλα τους.Να είσαι καλά,πολλά φιλιά και καλή σου μέρα.

Χρύσα είπε...

Οι γονείς, Σταυρούλα μου, ευθυνόμαστε για το αν θα έχουν τα παιδιά μας πρόσβαση στο internet (τουλάχιστον στο σπίτι που μπορούμε να τα ελέγχουμε) όπως επίσης είμαστε υπεύθυνοι για την επιτήρηση, τη διάρκεια και την ποιότητα αυτών που βλέπουν.
Όσο για τα κινητά τηλέφωνα, αν ήξεραν την ακτινοβολία που πέρνουν τα παιδιά τους δεν θα τα βάζαν ούτε μέσα στο σπίτι.
Αλλά είναι της μοδός φαίνεται, εγώ προσωπικά κατήργησα και το ασύρματο μέσα στο σπίτι και έχω την κλασική συσκευή με το καλώδιο.

Φιλιά Πολλά.

marian είπε...

Σταυρούλα μου καλησπέρα και από μένα!!!
Εγώ θα σου πω μερικά πράγματα που διαπίστωσα και έμεινα άφωνη στα δικά μου παιδιά του σχολείου!!!!!
Και δεν μιλώ για παιδιά πέμπτης και έκτης δημοτικού,αλλά για παιδιά τρίτης δημοτικού!!!!!

* Συναντώ μαθητή μου στον δρόμο με τον πατέρα του. Τι κάνετε;ρωτώ, βολτίτσα πήγατε; Οχι μου απαντά ο πατέρας. Πήγαμε να πάρει ο μικρός μικρόφωνο για να μιλάει στο ίντερνετ με τους φίλους του!!!!!
Κάγκελο η κυρία!!! Τι εννοείται του λέω, με ποιους ακριβώς μιλάει; ρωτάω!!!!(ωσάν ηλίθια δασκάλα!!!!!) με άλλα παιδιά που γνωρίζει (μεγαλύτερα) και που έχουν ΜSN!!! Να και με το κοριτσάκι απέναντι από το σπίτι μας!!! Και σαν χαζή δασκάλα! ξαναρωτάω: Και γιατί δεν φωνάζετε το κοριτσάκι από απέναντι να παίξουν και να πουν ότι θέλουν από κοντά;;;;;; Και η απάντηση: Όχι έτσι τους αρέσει περισσότερο!!!!
Η κρίση δική σας!!!!

* Συμπληρώνουμε μέσα στην τάξη μια αίτηση για το Panda club την WWF, η οποία ζητάει ηλεκτρονική διεύθυνση, λέω και γω στα παιδιά, θα σας γράψω στον πίνακα την διεύθυνση του σχολείου για να συμπληρώσετε γιατί εσείς φυσικά δεν έχετε!!!!!!!!(που να φανταστώ η δασκάλα!!!!)
Πετάγετε ένα κατα τα άλλα πολύ κλειστό και ήσυχο κοριτσάκι, και μου λέει: εγώ κυρία έχω email(ακριβώς έτσι μου το είπε!!!!)
Και τι το κάνεις παιδί μου;;; (ρωτάω ξανά η ΧΑΖΗ δασκάλα!!!)
Για να μιλάω με τους φίλους μου κυρία!!!!!!!!!!!!!!!(ξανά κάγκελο η κυρία!!!!)

Εγώ είμαι η πρώτη που θα πω ότι είμαι υπέρ της τεχνολογίας!!!
Εγώ είμαι υποστηρικτής της τεχνολογίας!!!
Αλλα΄ αυτό έχει παραγίνει!!!
Ανίδεοι γονείς, μέσα σε ένα φοβερό περιβάλλον, προσπαθούν να καλύψουν την ανεπάρκεια τους και την ανικανότητα τους ανοίγοντας οι ΙΔΙΟΙ στα παιδιά τους πόρτες που δυστυχώς όταν θα θέλουν δεν θα μπορούν να κλείσουν!!!!
Τι κρίση και τι γνώση να έχει ένα οκτάχρονο; Αναρρωτιέμαι!!!!!
Να χειριστεί υπολογιστή είμαι σίγουρη ότι τα καταφέρνει τέλεια!!!!
Να κρίνει όμως τι θα δει, με τι θα παίξει και με ποιους θα μιλήσει, λυπάμαι αλλά φοβάμαι πως δεν είναι ικανό!!!!!
Ας προσέξουμε λοιπον εμεις οι κατα τα άλλα "υπέροχοι" γονείς τους δρόμους που ανοίγουμε στα παιδιά μας και για πιο πράγμα τα καμαρώνουμε!!!!!!!!!!!!!!!

Υ.Γ Λυπάμαι που μακρυγόρησα, αλλά το θέμα με απασχόλησε πρόσφατα και σκέφτομαι ότι πρέπει να κάνω κάτι για να ενημερώσω τους γονείς!!!!!!

φιλιά πολλά!!!
Καλό Σ/Κ :)

Σταυρούλα είπε...

Χρύσα μου καλημέρα και καλή Κυριακή!
Μακάρι όλοι οι γονείς να ήταν σαν και σένα.Διάβασε το σχόλιο της Μarian και θα δεις ότι πολλοί γονείς με τα ίδια τους τα χεράκια βγάζουν τα ματάκια τους για να φανούν αρεστοί στα παιδιά τους χωρίς να αντιλαμβάνονται πόσο κακό τους κάνουν.Να είσαι καλά,πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

Σταυρούλα είπε...

Καλή μου Μarian τα έγραψες τόσο όμορφα και παραστατικά που με την άδειά σου τα έκανα ξεχωριστή ανάρτηση για να τα διαβάσουν όσοι περισσότεροι γονείς γίνεται.Σε ευχαριστώ πολύ.
Να είσαι καλά,φιλιά και καλή εβδομάδα!
Υ.Γ.:Γιατί σταμάτησες να γράφεις στο μπλογκ σου;Εχεις τόσα πολλά να πεις και να συμβουλεύσεις ως δασκάλα!