Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Για τη γρίπη και το εμβόλιο


ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΤΟΥ Η1Ν1

11Νοε 2009144


"Συνήθως δεν αναπτύσσω εδώ αμιγώς ιατρικά θέματα. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη, την επαγγελματική υποχρέωση αν θέλετε, να σας παρουσιάσω ορισμένες απόψεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αλλά και πιο επίσημα στην ίδια την ιατρική κοινότητα σχετικά με τον διάσημο ιό και τον επικείμενο εμβολιασμό του. Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και σοβαρό και οι περισσότεροι συνάδελφοι, όταν τοποθετούνται δημόσια, διαχωρίζουν καθαρά την ιατρική από την προσωπική τους θέση. Όσο δε πλησιάζει η 16η Νοεμβρίου, η επίσημη δηλαδή μέρα έναρξης εμβολιασμού του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στην Ελλάδα, τόσο αυξάνεται το κλίμα δυσπιστίας, με τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα νοσοκομεία να τοποθετούνται κατά του εμβολιασμού. Και η σύγχυση άρχισε ήδη τρεις μήνες πριν, με τον προβληματισμό και το διχασμό της ιατρικής κοινότητας στην ιεράρχηση των ομάδων κινδύνου (ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα), όπως και με το περιβόητο μέτρο που τελικά αποσύρθηκε, το οποίο προέβλεπε πως οι πολίτες θα έπρεπε να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα βεβαίωναν πως έχουν λάβει γνώση για τυχόν επιπλοκές από τον εμβολιασμό.

Η ασφάλεια του εμβολιασμού είναι το πιο φλέγον θέμα σήμερα, πιο φλέγον και από την ίδια τη γρίπη! Η Ευρωπαϊκή ένωση έδωσε το πράσινο φως για την κυκλοφορία τριών πανδημικών εμβολίων. Το Focetria από τη Νοvartis, το Pandemix από τη Glaxosmithkline και το Celvapan από τη Baxter. (Ας σημειωθεί εδώ, σε παρένθεση, πως στο επόμενο εξάμηνο ο τζίρος των συγκεκριμένων φαρμακευτικών εταιριών προβλέπεται να φτάσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια). Τα εμβόλια αυτά παρασκευάστηκαν με τεχνολογία που βασίζεται σε αυτή που είχε χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη προηγούμενων εμβολίων, όπως της γρίπης των πτηνών. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων βεβαιώνει για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων όμως αυτό δεν έχει πείσει πολλούς αξιόλογους συναδέλφους στην Ελλάδα, όπως τον κ.Μπεχράκη ή τον κ.Μουτσόπουλο. Οι ανοσοενισχυντικές ουσίες που περιέχουν και χρησιμεύουν στην επαγωγή ισχυρότερης και αποτελεσματικότερης ανοσίας, παρά τη χρησιμοποίησή τους σε ήδη 40.000.000 δόσεις εμβολίου χωρίς πρόβλημα, εξακολουθούν να φοβίζουν για τη πιθανή μελλοντική πρόκληση της διάσημης πια νευροπάθειας Guillan-Barre. (Προς σημείωση, το εμβόλιο που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ δεν περιέχει αυτές τις ουσίες). Πιο συγκεκριμένα, ο παρόν ιός ταυτοποιήθηκε τέλη Απριλίου του 2009. Οι υπάρχουσες μελέτες είναι λίγες συγκριτικά με τις μελέτες που έχουμε για τα παλιά εμβόλια συνεπώς η διάθεση του στην αγορά κρίνεται μάλλον πρόωρη και εσπευσμένη. Αρκετές φορές απαιτούνται έξι μήνες για την παραγωγή ασφαλούς εμβολίου μετά την πρώτη ταυτοποίηση του ιού που είναι υπεύθυνος για μία πανδημία. Και ας μη ξεχνάμε και την τραγική εμπειρία από την άρων άρων κυκλοφορία εμβολίου της γρίπης το 1976, το οποίο αφορούσε μάλιστα συγγενή ιό που έφερε γονίδια γρίπης των χοίρων. Το τότε παραχθέν εμβόλιο που διετέθη μαζικώς για εμβολιασμό, λόγω ανάλογης επιδημίας γρίπης, σύντομα αποσύρθηκε λόγω αυξημένης συχνότητας εμφάνισης Guillan Barre.

Πραγματικά, είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που δημιουργείται τόσο ισχυρό αντιεμβολιαστικό κύμα! Και θεωρώ πως η όλη τροπή ίσως είναι φάουλ της Εθνικής Επιτροπής Πανδημίας που τρέχει πια να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μπας και ελαττώσει την τεράστια δυσπιστία και καχυποψία των γιατρών. Όμως παρά την ενημερωτική καμπάνια που ετοιμάζουν και που ακόμα στο δρόμο είναι, η ζημιά έχει ήδη γίνει! Το βλέπω και στον εαυτό μου που έχω διαβάσει πολυάριθμες συνεντεύξεις "ειδικών" στα έντυπα μέσα, και τελικά, το μόνο που κατάφερα να αποκομίσω είναι σπόροι ανησυχίας και ανασφάλειας. Και αν αυτοί οι σπόροι καταφέρνουν να καλλιεργηθούν σε έναν γιατρό, τι να κάνει και ο κοσμάκης που στέκεται απλός παρατηρητής σε ένα βομβαρδισμό ρήσεων και αντιρρήσεων και περιμένει τον ειδικό να τον οδηγήσει απ'το χεράκι στο σωστό δρόμο...

Το μόνο θετικό είναι πως ευτυχώς για την ώρα, η σημερινή πραγματικότητα δεν προσεγγίζει τα εφιαλτικά σενάρια που περιέγραφαν τρεις μήνες πριν. Το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν έχει έρθει ακόμα αλλά και σε όσα κράτη του βορείου ημισφαιρίου επέστρεψε, παραμένει ήπιο. Οι περισσότεροι πια αποδέχονται ότι η θνητότητα της νέας γρίπης (0,3/1000) είναι περίπου ίδια ίσως και χαμηλότερη από αυτή της κλασσικής εποχικής γρίπης (1/1000). Απλά, επειδή η νέα γρίπη είναι πανδημία, θα προσβάλλει περισσότερους άρα και αναλογικά θα σκοτώσει περισσότερους! Αλήθεια όμως, όσο λαϊκισμός και αν ακούγεται αυτό, όταν ουδείς κόπτεται για τα πέντε εκατομμύρια παιδάκια που πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, διάρροιες, ελονοσία ή φυματίωση, δεν είναι μαλακία να φλεγόμαστε για μια γαμημένη έστω και πανδημική γρίπη;"

Πηγή: mauros-pit.pblogs.gr/

10 σχόλια:

A.G.Selena είπε...

Προσωπικά ξέρεις τι νομίζω?
Οκ υπάρχει αλλά δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα.Γιατί μας πανικοβάλλουν έτσι?Όχι δεν θα το κάνω το εμβόλιο.Τόσα έχουν ακουστεί κατα καιρούς αλλά μια χαρά την έβγαλα νομίζω.Πριν ήταν η γρίπη των πτηνών,πιο πριν κάτι άλλο,τώρα αυτό αλλά εγώ ποτέ δεν αρρώστησα από κάτι τέτοιο.Ούτε οι φίλοι,ούτε οι γνωστοί μου ούτε οι γνωστοί των γνωστών μου. Που είναι λοιπόν αυτή η γρίπη?

Τα φιλιά μου Σταυρούλα μου...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΑΥΤΗ.ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΝΙΚΟΣ.
ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν ξέρουμε πια ποιον και τι να πιστέψουμε.
Κατά την γνώμη μου έχει δημιουργηθεί αδικαιολόγητος πανικός.
Στα σχολεία έχει δοθεί εντολή να γίνεται μάθημα με όλα τα παράθυρα ανοικτά.
Μα αν μέσα στο καταχείμωνο κάνουν μάθημα με ανοικτά τα παράθυρα, τα μισά παιδιά δεν θα αρρωστήσουν από το κρύο??
Τι να πω??
Εμβόλιο πάντως δεν θα κάνουμε ούτε κι εμείς.
Φιλιά, καλή βδομάδα!

marian είπε...

Σταυρούλα μου καλησπέρα!
Νομίζω ότι η Ελενα έχει απόλυτο δίκιο!
Πολύς πανικός, και φυσικά πάντα κακός σύμβουλος!
Με σύνεση και ηρεμία θα αντιμετωπίσουμε ότι έρθει!!!!
Και φυσικά καλύτερα να προλαμβάνουμε και όχι να θεραπεύουμε!!!
Και τι εννοώ: Ελενάκι μου, ναι ανοίγουμε τα παράθυρα, αλλά πριν μπούμε στην τάξη και στα διαλείμματα!
Φυσικά και όχι αν είναι μέσα τα παιδιά!!!
Θα τα στείλουμε όλα με πνευμονία!!!!!!
Και φυσικά δεν έχει έρθει καμμία τέτοια διαταγή!Αυτός που το είπε μάλλον τον εαυτούλη του σκέφτεται να μην κολλήσει νομίζω!!!!
Το έκανε η κουμπαρα μου στον Βολο και εδώ και έναν μήνα λείπει από το σχολείο με ... πνευμονία!!!!!!
Τι να της πω!!!!! Ελεος!!!!
Είναι δυνατόν να έχεις παιδιά με ανοιχτά παράθυρα;

Ας ευχηθούμε οτι όλα θα πάνε καλά!!
Ο Θεός ας βάλει το χέρι του!!!!

φιλιά πολλά σε όλους!!!!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Σταυρούλα μου πολύ καλά έκανες και αφιέρωσες την ανάρτησή σου στο καυτό θέμα των ημερών που είναι το εμβόλιο και ο εμβολιασμός μας.
Προσωπικά δεν πρόκειται να το κάνω, ούτε και οι δικοί μου άνθρωποι φυσικά.
Οι ιατρική κοινότητα είναι διχασμένη.
Πιστεύω ότι κρύβονται πολλά συμφέροντα από πίσω...

Καλό βράδυ
και καλή εβδομάδα φίλη μου.

Aristodimos είπε...

Τελικα εχουν καταφέρει να μπερδέψουν τον κόσμο και να μην ξέρει τι να κανει και πως να αντιδράσει.

Την καλησπέρα μου
Αρης

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Πέστα,η τρομολαγνεία πουλάει.
Εχουν ορίσει και το αριθμό όσων θα νοσήσουν.
Σκέφτομαι να τους ρωτήσω, ξέρουν και ονόματα;;;;;

Σταυρούλα είπε...

Καλοί μου φίλοι Selena,Σκρουτζάκο,Ελενα,Μarian,Βασιλική,Αρη και Αντιγόνη εγώ τι να πω;Τα έγραψε όλα ο ειδικός (ο Μαύρος Πητ είναι γιατρός)!Οπως όλοι σας και 'γω προβληματίζομαι για το τι θέλουν να πετύχουν μ' αυτή την πλύση εγκεφάλου που επιχειρούν να μας κάνουν σχετικά με το εμβόλιο.Σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από τρομολαγνεία.
Να είστε όλοι καλά,καλό βράδυ και προσοχή στις ιώσεις!

A.G.Selena είπε...

Ε γιατί τα κάνουνε??Δεν είναι και δύσκολο.ΛΕΦΤΑ!Αυτοί για τα λεφτά πουλάνε και τη μάνα τους...

Δε συνεχίζω...Θα εξοργιστώ...

Φιλάκια πολλά γλυκιά μου Σταυρούλα :)

bilsot είπε...

Την επίσημη λίστα των παρενεργειών απο το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο είναι εξουσιοδοτημένο από το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύει η ιστοσελίδα της εφημερίδας bild.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έχουν εμβολιαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι και έχουν καταγραφεί 652 ανεπιθύμητα συμβάντα σε 197 ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 10 μηνών και 92 ετών.

Οι 53 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν ιδιαίτερα σοβαρές, και σε δύο περιπτώσεις οι ασθενείς κατέληξαν.

Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν πόνος και ερυθρίαση στο σημείο του εμβολιασμού, πονοκέφαλος, πυρετός, κούραση και μυικοί πόνοι. Οι σοβαρότερες παρενέργειες ήταν 11 αλλεργίες, 6 νευρολογικές αντιδράσεις, 3 αντιδράσεις του καρδιαγγειακού και 3 του ανοσοποιητικού συστήματος

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ινστιτούτου, dr. Susanne Stoecker, από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι δεν συντρέχει λόγος επανεξέτασης του εμβολίου. Η ίδια πρόσθεσε ότι ορισμένες από αυτές τις παρενέργειες ενδεχομένως να ήταν τυχαίες.
Αναρτήθηκε από kafeneio στις 9:37 πμ
http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/11/blog-post_5826.html