Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Πορεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.



Δελτίο Τύπου Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας
Όχι στη βία κατά των γυναικών – Δεν σωπαίνω!
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ: Δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι για την συνδικαλιστική της δράση ως γραμματέας σωματείου καθαριστριών
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΚΟΥΛΙΩΝΗ: Βρέθηκε νεκρή μετά τους αγώνες της κατά των εξευτελιστικών πρακτικών εις βάρος των γυναικών στις φυλακές
30ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ: Ακρωτηριάστηκε με αλυσοπρίονο από τον εν διαστάσει σύζυγό της στην Καλαμάτα μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους
25ΧΡΟΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑ: Αποκεφαλίστηκε από τον σύζυγό της στην Σαντορίνη
ΑΛΙ ΖΑΧΙΡΑ: Οικιακή βοηθός την οποία έριξε η εργοδότριά της από το δεύτερο όροφοΓια τις 5 αυτές γυναίκες - θύματα βίας μάθαμε, λιγότερα ή περισσότερα. Για τις 16 γυναίκες που δολοφονήθηκαν από τον νυν ή πρώην σύντροφο/σύζυγό τους τον τελευταίο χρόνο ίσα που μάθαμε. Για τις 5.000 γυναίκες που βιάζονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα δεν θα μάθουμε ποτέ. Το ίδιο και για τις χιλιάδες γυναίκες που κακοποιούνται καθημερινά με τόσους άλλους τρόπους.Οι δολοφονίες και οι βιασμοί των γυναικών ήταν ανέκαθεν απλά η κορυφή του παγόβουνου και αποτελούσαν την πιο βάρβαρη μορφή επιβολής της ανδρικής εξουσίας πάνω στα σώματα των γυναικών, σε ένα πατριαρχικό σύστημα βίας, εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και εξαπλώνεται το trafficking, το σύγχρονο δουλεμπόριο για σεξουαλική εκμετάλλευση με θύματα γυναίκες και ανήλικα παιδιά, που έχει εξελιχθεί στην τρίτη πιο κερδοφόρα επιχείρηση παγκοσμίως...Όμως η βία που υφίσταται η γυναίκα είναι καθημερινή, πολύμορφη και πανταχού παρούσα: στο σπίτι, στην εργασία, στο δρόμο. Από τα υποτιμητικά σχόλια, τον προσβλητικό λόγο, τον "δεδομένο" ρόλο της νοικοκυράς και της μητέρας, τα σεξιστικά "κομπλιμέντα", τις διαφημίσεις που την υποβιβάζουν σε διακοσμητικό - σεξουαλικό αντικείμενο έως το χούφτωμα στο λεωφορείο, την σεξουαλική παρενόχληση, την "πατροπαράδοτη" σφαλιάρα, το ξύλο και κάθε είδους απειλές και εξευτελισμούς. Είναι τόσο η ίδια αυτή βία όσο και η υποψία της που την εμποδίζει από την ισότιμη συμμετοχή στο δημόσιο χώρο, της στερεί τη νύχτα, την καθηλώνει.Αυτήν την πραγματικότητα πρέπει να την αλλάξουμε!Να παλέψουμε για την κατάργηση των σχέσεων εξουσίας, για μια κοινωνία χωρίς φόβο, φτώχεια και βία, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις με σεβασμό στη πολυμορφία.Να σπάσουμε τη σιωπή και την ανοχή, να κάνουμε ορατή την «αθέατη» καθημερινή ενδοοικογενειακή βία και τη βία λόγω φύλου.Να στηρίξουμε όλες τις γυναίκες που τολμούν να την καταγγείλουν. Να μην επιτρέψουμε την ενοχοποίηση και την περιθωριοποίησή τους. Να δημιουργηθούν επαρκείς χώροι υποδοχής και υποστήριξης των κακοποιημένων γυναικών. Να υπάρχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Να ανατρέψουμε τα στερεότυπα και να αλλάξουμε την νοοτροπία που κυριαρχεί στην οικογένεια, την εκπαίδευση και τα Μ.Μ.Ε.
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 25 ΝΟΕΜΒΡΗ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Στην πρωτοβουλία μέχρι στιγμής μετέχουν: Διεθνής Αμνηστία, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ομάδα Αποδόμησης Φύλου Losotras, Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, Φεμινιστικό Κέντρο Αθήνας, Παγκόσμια Πορεία Γυναικών (ελληνικό Δίκτυο), Ομάδα Γυναικών ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, Ομάδα Γυναικών Κόκκινο, Ομάδα Στην Πρίζα, Νεολαία ΣΥΝ, Λεσβιακή Ομάδα Αθήνας, Ψ-Πόλις, Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ, Αυτόνομο Φεμινιστικό Εργαστήρι, Ομοφυλοφιλική και Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ), Θεματική Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Οικολόγων Πράσινων .
Αναδημοσίευση από:busy bee

5 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δεν χρειάζεται να είσαι φεμινίστρια για να καταλάβεις ότι η κάθε μορφή βίας που υφίστανται οι γυναίκες είναι παντελώς απαράδεκτη!
Καμιά ανοχή σε αυτήν!!!!

Truthseeker.Vasiliki είπε...

Απαράδεκτη και καταδικαστέα πρέπει να είναι απ' όλους η κάθε μορφή βίας (σωματική ή ψυχολογική)
και καλά θα κάνουν τα θύματα να ξεπεράσουν το φόβο και να σπάσουν τη σιωπή τους, ζητώντας βοήθεια για να διεκδικήσουν τη ζωή.

Εξαιρετικό το αφιέρωμα Σταυρούλα μου.

Καλό σου βράδυ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ.Η ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ.
ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.

ΖΕΡΒΑ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ είπε...

Δεν θα σταματήσει ποτέ αυτό; Απαράδεκτες συμπεριφορές, όλοι πλάσματα του Θεού είμαστε, φτάνει πια!!!
Καλό Σαββατοκύριακο!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.