Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Τα παιδία πήζει... έστω και χωρίς τη βάση του 10

Ατενίζοντας το μέλλον

Εφτασε η μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων,εξετάσεων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας.
Οσοι έχετε ζήσει (είτε σαν μαθητές,είτε σαν γονείς) την περίοδο των πανελλαδικών αλλά και της προετοιμασίας σε όλη τη σχολική χρονιά γνωρίζετε από πρώτο χέρι την αγωνία των παιδιών και των γονιών.Κόπος,μεγάλη προσπάθεια όλο το χρόνο,ξόδεμα χρημάτων και τώρα το άγχος της διαδικασίας και της τελικής έκβασης.Ενα τεράστιο εμπόδιο,που προκαλεί τρόμο στους μαθητές και που η υπερπήδησή του τους εντάσει μεν στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά με αβέβαιο μέλλον.Θα πάψουν άραγε ποτέ οι εξετάσεις να τρομοκρατούν το μαθητόκοσμο και ταυτόχρονα ν' αποτελούν πηγή πλούτου για τους υπηρετούντες την "παραπαιδεία";
Μια "παραπαιδεία" φυσικά που το ίδιο το κράτος φροντίζει να συντηρεί.Ετσι για να μην παρεξηγηθώ από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.
Ακριβώς!!!Θέμα παιδείας.Αλλά ποιών;

Από τότε που ήμουνα μαθήτρια (δεκαετία του 70) θυμάμαι κάθε νέος υπουργός παιδείας πρέσβευε μεταρρυθμίσεις με πρώτη και καλύτερη την κατάργηση των Πανελλήνιων (έτσι τις έλεγαν τότε)!Τα χρόνια περνούσαν,οι υπουργοί πήγαιναν κι έρχονταν.Ο ένας καταργούσε τα Αρχαία και τα Λατινικά,ο άλλος τους τόνους,ο τρίτος τα επανέφερε ανεβοκατεβάζοντας τις βάσεις και οι εξετάσεις,εξετάσεις!
Τα φροντιστήρια κυριαρχούσαν και κυριαρχούν στο χώρο της δωρεάν παιδείας!
Οι θέσεις των εισακτέων έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένες,απλά φέτος αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης για να λέει κι ο νυν υπουργός πως έβγαλε κι αυτός ένα λιθαράκι κατά το γκρέμισμα της πολυπαθούς Παιδείας μας.
Στην πράξη βέβαια δεν αλλάζει τίποτα και θα είναι τυχεροί αυτοί που θα καταφέρουν να μπουν στις σχολές της επιλογής τους.Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σπουδαιότερο γιατί πόσα παιδιά για αλλού ξεκίνησαν κι αλλού το εκπαιδευτικό σύστημα τα πήγε.Επίσης πολύ σημαντικό είναι,για τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας,ο τόπος που εδρεύει η σχολή.
Αλλη μεγάλη αρρώστια του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι οι σχολές ιδρύονται σε διάφορες πόλεις όχι με γνώμονα την ανάγκη ειδικοτήτων αλλά,με γνώμονα την οικονομική στήριξη της κάθε πόλης.Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου καταργούνται στρατόπεδα ιδρύεται μία πανεπιστημιακή σχολή,χωρίς κανένα προγραμματισμό,μόνο και μόνο για να μη μαραζώσει οικονομικά η περιοχή.
Καλή επιτυχία στους μαθητές και ψυχραιμία στους γονείς.Μην τα πιέζετε άλλο τα παιδιά,φροντίστε να είναι ήρεμα κι αποβάλτε τους όσο μπορείτε το άγχος.
Και να θυμάστε,μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στον διαρκή αγώνα της ζωής!
Σημ:το κείμενο αυτό το έγραψα πέρσι στις 13 Μαϊου και διαβάστηκε στη εκπομπή της Νανάς Τσούμα στη ΝΕΤ 105,8

4 σχόλια:

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Σήμερα δίνει εξετάσεις το κοριτσάκι μιας φίλης που είναι απο μια δύσκολη σε οικονομική κατάσταση οικογένεια.Αυτό το κοριτσάκι διάβαζε ανάμεσα σε σχολείο, δουλειά, πρστριβές με τον αδαλφό της και πολλά άλλα.Παρακαλώ το Θεό να της πάνε όλα καλά.

bilsot είπε...

Ένας βασικός παράγοντας επιτυχίας είναι ο καθορισμός του στόχου.
Το παιδί έχει μια επιθυμία και μια δεξιότητα.
Ο γονιός επικροτεί και ενθαρρύνει.
Ο στόχος ΔΕΝ είναι η υλική απολαυή από τις σπουδές και το επάγγελμα.
Ο στόχος είναι η ολοκλήρωση της προσωπικότητας με την ΠΑΙΔΕΙΑ!

Επειδή , καταλαβαίνω τίποτε απ' όλα αυτά τα ουτοπικά δεν συμβαίνει,

έχουμε φτάσει στη σημερινή κατάντια της παπαγαλίας , του κυνηγιού της θέσης, του εύκολου χρήματος μέσω του επαγγέλματος....

είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι για τον αγώνα επί ανωμάλου δρόμου των νέων.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΘΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.