Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Μάνα ο νιός και μάνα ο γέρος!


Μάνα ο νιός και μάνα ο γέρος!Ω,τι όνομα γλυκό!
Δεύτερη Κυριακή του Μάη σήμερα,Χρόνια Πολλά στις Μανούλες όλου του κόσμου!
Στην αρχαία Ελλάδα συναντάμε για πρώτη φορά τη γιορτή της μητέρας.Στη γιορτή της άνοιξης λατρεύονταν η Γαία ως μητέρα Θεών και ανθρώπων.Αργότερα γιορτάζοταν η Ρέα ως μητέρα του Δία και Θεά της γονιμότητας.
Στη Χριστιανική θρησκεία η Μάνα Θεοποιήθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας.
Στην Αγγλία καθιερώθηκε τον 15ο αιώνα να γιορτάζουν όλες οι μητέρες την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής.Στην Ελλάδα για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1929 στις 2 Φεβρουαρίου,την ημέρα της Υπαπαντής κι από τη δεκαετία του 60 γιορτάζεται όπως σε όλο τον κόσμο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Αυτή η μέρα ορίστηκε με προεδρικό διάταγμα το 1914 στην Αμερική,ύστερα από πολύχρονο αγώνα που έκανε η Ana Jarvis για να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της,η οποία είχε αγωνιστεί για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου μεταξύ βόρειων και νότιων.
Πλήθος λογοτεχνών,ποιητών κι απλών στιχοπλόκων παγκοσμίως έχουν γράψει χιλιάδες συγκινητικές σελίδες για τη Μάνα,όπου υμνούν το μεγαλείο της ψυχής της και τη δύναμη της καρδιάς της.
Η Μάνα είναι παγκόσμιο σύμβολο θυσίας,στοργής και αγάπης.Είναι η κολώνα στην οποία στηρίζεται η φυσική,κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης ζωής.Η Μάνα είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα "χτιστεί" μία σωστή οικογένεια,τόσο για τα μέλη της όσο και για την κοινωνία γενικότερα.Η Μάνα είναι αυτή που θα ανοίξει την αγκαλιά της να μας περιθάλψει,τη Μάνα επικαλούμαστε σε κάθε δύσκολη στιγμή σε όποια ηλικία κι αν είμαστε.
Ακόμα κι αν την έχουμε χάσει πάλι Αχ Μανούλα μου  λέμε όταν κάτι δεν μας πάει καλά.
Βέβαια στις μέρες μας η γιορτή της μητέρας έχει χάσει την πραγματική της έννοια και τείνει να γίνει καθαρά μία εμπορική γιορτή.Η χαρά του ανθοπώλη θα έλεγα!
Επειδή και 'γώ είμαι μητέρα πιστεύω ότι για μας κάθε μέρα είναι γιορτή.Κάθε μέρα που βλέπουμε τα βλαστάρια μας να μεγαλώνουν,να προοδεύουν,να μας χαρίζουν την αγάπη τους αλλά κι όταν μας εκνευρίζουν και θέλουν να περάσει το δικό τους που εμείς θεωρούμε λάθος.
Κι αυτό δεν έχει τη χάρη του;Ο,τι κι αν γίνει,όσα χρόνια κι αν περάσουν τα παιδιά μας θα είναι πάντα παιδιά για μας.Θα είναι το Νόημα της ζωής μας!Ενα χαμόγελό τους μας είναι αρκετό,ένα φιλί τους μας σκλαβώνει και μια αγκαλιά μας δυναμώνει.  
Τι καλύτερο δώρο για μας απ' αυτό που μας χάρισε η ίδια η φύση.Τη Μητρότητα!
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για γυναίκα από το να την αξιώσει ο Θεός να γίνει Μάνα.
Βγείτε σήμερα στους αγρούς (ναι υπάρχουν κάποιοι ακόμα και στην Αττική) μαζέψτε ένα μπουκέτο λουλούδια και με μια ζεστή αγκαλιά γεμάτη αγάπη χαρίστε τα στη Μανούλα σας.

13 σχόλια:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Γειά σου Σταυρούλα. Κι εγώ άσχετη είμαι και ψάχνομαι , αλλά δεν τα πολυκαταφέρνω . Μη φοβάσαι έχουμε την ανοχή του κοινού. Να'σαι καλά και χρόνια πολλά για αύριο

stratos o ψήστης είπε...

Καλημέρα καλώς σε βρήκα.... χρόνια πολλά για σήμερα!

Theogr ο κηπουρός είπε...

Καλώς όρισες λοιπόν στον χώρο. Εδώ έχουμε υπομονή με τους νέους blogger και τους βοηθάμε όποτε μας το ζητάνε. Καλή συνέχεια, καλές αναρτήσεις και καλή εβδομάδα.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

΄Οπως τα λες: "κάθε μέρα είναι γιορτή"

Χρόνια σου και μας Πολλά,

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Aspa είπε...

Χρόνια πολλά Σταυρούλα! Να χαιρόμαστε την οικογένειά μας! :))

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Να΄σαι καλά Σταυρούλα και συ και η οικογένειά σου και να χαίρεσαι κάθε μέρα είτε είναι γιορτή είτε όχι

Σταυρούλα είπε...

Κυρά-Δασκάλα μου καλησπέρα!Πέρασα κι από σένα,μια χαρά τα πας!Σίγουρα κάθε μέρα είναι γιορτή αρκεί να βρίσκουμε το χρόνο να την χαιρόμαστε.

Σταυρούλα είπε...

Στράτο καλώς όρισες!Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου.θα τα λέμε.

Σταυρούλα είπε...

Αγαπητέ Κηπουρέ καλησπέρα.Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές και για την υπομονή και τη βοήθεια που είναι διαθέσιμη.Πολύ μου άρεσε το μπλογκ σου.Καλή εβδομάδα να έχεις!

Σταυρούλα είπε...

Γλαρένια μου καλησπέρα.Χρόνια μας Πολλά και πολλά φιλιά.Πέρασα από το μπλογκ σου,ενδιαφέρουσα η αναφορά σου στις μητέρες των ζώων!Προσπάθησα να αφήσω ένα σχόλιο αλλά δεν ξέρω αν τα κατάφερα.Θα τα πούμε ξανά.

Σταυρούλα είπε...

Ασπα μου καλησπέρα.Να χαιρόμαστε τις οικογένειές μας με πολύ αγάπη και υγεία πάνω απ'όλα.

angel είπε...

Χρόνια σου πολλά (έστω κ με μια μέρα καθυστέρηση)!!! Να σε χαίρονται τα παιδάκια σου κ συ να χαιρέσαι την οικογένεια σου!!!

Σταυρούλα είπε...

Αγγελικούλα μου σε ευχαριστώ!Και συ να χαίρεσαι τη μανούλα σου και να μη χάνεσαι.Φιλάκια!