Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τα παιδία πήζει .......

                                                        Ατενίζοντας το μέλλον

Εφτασε η μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων,εξετάσεων που κατά ένα μεγάλο ποσοστό καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας.
Οσοι έχετε ζήσει (είτε σαν μαθητές,είτε σαν γονείς) την περίοδο των πανελλαδικών αλλά και της προετοιμασίας σε όλη τη σχολική χρονιά γνωρίζετε από πρώτο χέρι την αγωνία των παιδιών και των γονιών.Κόπος,μεγάλη προσπάθεια όλο το χρόνο,ξόδεμα χρημάτων και τώρα το άγχος της διαδικασίας και της τελικής έκβασης.Ενα τεράστιο εμπόδιο,που προκαλεί τρόμο στους μαθητές και που η υπερπήδησή του τους εντάσει μεν στην ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά με αβέβαιο μέλλον.Θα πάψουν άραγε ποτέ οι εξετάσεις να τρομοκρατούν το μαθητόκοσμο και ταυτόχρονα ν' αποτελούν πηγή πλούτου για τους υπηρετούντες την "παραπαιδεία";
Μια "παραπαιδεία" φυσικά που το ίδιο το κράτος φροντίζει να συντηρεί.Ετσι για να μην παεξηγηθώ από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων.
                                              Ακριβώς!!!Θέμα παιδείας.Αλλά ποιών;

Από τότε που ήμουνα μαθήτρια (δεκαετία του 70) θυμάμαι κάθε νέος υπουργός παιδείας πρέσβευε μεταρρυθμίσεις με πρώτη και καλύτερη την κατάργηση των Πανελλήνιων (έτσι τις έλεγαν τότε)!Τα χρόνια περνούσαν,οι υπουργοί πήγαιναν κι έρχονταν.Ο ένας καταργούσε τα Αρχαία και τα Λατινικά,ο άλλος τους τόνους,ο τρίτος τα επανέφερε ανεβοκατεβάζοντας τις βάσεις και οι εξετάσεις,εξετάσεις!
Τα φροντιστήρια  κυριαρχούσαν και κυριαρχούν στο χώρο της δωρεάν παιδείας!
Οι θέσεις των εισακτέων έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένες,απλά φέτος αλλάζει ο τρόπος βαθμολόγησης για να λέει κι ο νυν υπουργός πως έβγαλε κι αυτός ένα λιθαράκι κατά το γκρέμισμα της πολυπαθούς Παιδείας μας.
Στην πράξη βέβαια δεν αλλάζει τίποτα και θα είναι τυχεροί αυτοί που θα καταφέρουν να μπουν στις σχολές της επιλογής τους.Κι αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το σπουδαιότερο γιατί πόσα παιδιά για αλλού ξεκίνησαν κι αλλού το εκπαιδευτικό σύστημα τα πήγε.Επίσης πολύ σημαντικό είναι,για τον οικονομικό προγραμματισμό της οικογένειας,ο τόπος  που εδρεύει η σχολή.
Αλλη μεγάλη αρρώστια του εκπαιδευτικού μας συστήματος είναι ότι οι σχολές ιδρύονται σε διάφορες πόλεις όχι με γνώμονα την ανάγκη ειδικοτήτων αλλά,με γνώμονα την οικονομική στήριξη της κάθε πόλης.Ειδικά τα τελευταία χρόνια όπου καταργούνται στρατόπεδα ιδρύεται μία πανεπιστημιακή σχολή,χωρίς κανένα προγραμματισμό,μόνο και μόνο για να μη μαραζώσει οικονομικά η περιοχή.
Καλή επιτυχία στους μαθητές και ψυχραιμία στους γονείς.Μην τα πιέζετε άλλο τα παιδιά,φροντίστε να είναι ήρεμα κι αποβάλτε τους όσο μπορείτε το άγχος.
Και να θυμάστε,μια αποτυχία στις εξετάσεις δεν είναι τίποτα μπροστά στον διαρκή αγώνα της ζωής!


17 σχόλια:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ είπε...

Σταυρούλα καλησπέρα, όπως βλέπεις νυχτοπούλι! Ακόμα δεν έβαλες το slide; Αν δεν μπορείς στείλε μου mail. Όσο για τις εξετάσεις το'ζησα πριν 3 χρόνια. Ας τα να πάνε , νομίζω ότι οι μανάδες έχουν πιο πολύ άγχος απ' τα παιδιά...Έχουν πληρώσει και τα μαλλιοκέφαλά τους στα φροντιστήρια και καταλαβαίνουν ότι αν δεν περάσουν πρέπει να το επαναλάβουν... Άσε την περίπτωση επαρχίας, μια άλλη ιστορία.
Ας έχουν όλα τα παιδιά καλή επιτυχία
Καληνύχτα

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΚΑΛΩΣ ΣΕ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΔΩ.ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ.ΕΧΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΙΚΙΟ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΕΓΩ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΦΟΥ ΕΙΜΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΙΔΕΕΣ.ΑΣΕ ΤΩΡΑ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΟΔΑ .

Χρυσα είπε...

Γειά σου Σταυρούλα, ωραίο blog !! και καλή αρχή. Ανταποδίδοντας την επίσκεψη, θέλω να πω καλή επιτυχία στις εξετάσεις όλων των παιδιών και διάβασμα με σύνεση, δεν οφελεί το πολύωρο διάβασμα μέρα-νύχτα αν δεν έχεις διαβάσεις όλη τη χρονιά. (Σχετικά με το Ζαπάντι, είμαι από κει αλλά τα τελευταία 8 χρόνια μένω στο Αγρίνιο, ευτυχώς που είναι δίπλα στο Αγρίνιο και πηγαίνω συχνά στο πατρικό μου για να ηρεμήσω απ' τη βαβούρα της πόλης)

cook είπε...

τον εφιαλτη των εξετασεων τον εζησα το 80 και κατι ως μαθητρια...τοτε πιστευα οτι στη ζωη μου τιποτα χειροτερο απο αυτο δε μπορουσε να μου τυχει...κατα μια εννοια ετσι ήταν...αυτο το απιστευτο στρες το θυμαμαι εως σημερα....
(και την ευτυχια της εισαγωγης στο παν/μιο βεβαια!)
καλως σε βρηκα :)

ΥΓ΅:η κορη μου συντομα κι αυτη θα περασει το ιδιο λουκι...

Χρύσα είπε...

Ωραίο blog !!!Και καλή συνέχεια. Να ευχηθώ και καλή επιτυχία στις εξετάσεις όλων των παιδιών και το διάβασμα λίγο πιο χαλαρά, τελευταίες μέρες επανάληψη χρειάζεται, υποτείθετε ότι το διάβασμα έγινε όλη τη χρονιά.

(όσον αφορά το Ζαπάντι, από κει είμαι απλώς μένω στο Αγρίνιο και ευτυχώς που είναι πολύ κοντά και ξεφεύγω από την τρέλα της πόλης)

angel είπε...

Σταυρούλα καλησπέρα.Πολύ καλά τα λες αλλά ποιός θα σε ακούσει;Δεν νομίζω ότι θα αλλάξει ποτέ τίποτα.Κανένας τους δεν ενδιαφέρεται για την ουσία του πράγματος.Τη φιγούρας τους κάνουν περνώντας από το Υπουργείο Παιδείας και το καράβι συνεχίζει ακυβέρνητο.

bilsot είπε...

Και τα δικά μου συγχαρητήρια , μετά την "από σπόντα" γνωριμία μας! Ευχαριστώ για το άρθρο και σε περιμένω κι εγώ για συνεργασία στο cafe art
http://kafeneio-gr-art.blogspot.com/

Σταυρούλα είπε...

Κυρά-Δασκάλα μου καλησπέρα.Τι κάνεις τέτοια ώρα στον υπολογιστή;Το site με το slide το βρήκα και θα προσπαθήσω την Κυριακή που θα έχω χρόνο,σ'ευχαριστώ πολύ.Με τις εξετάσεις έχεις δίκιο,πιο πολύ αγωνιούμε εμείς παρά τα παιδιά.Τα πέρασα και 'γω με το γιο μου παλιότερα.Καλό σου βράδυ.

Σταυρούλα είπε...

Σκρουτζάκο μου καλώς ήρθες!Χάρηκα που σε γνώρισα και θα τα λέμε συχνά.Οσο για τις πανελλαδικές,τι άλλο να πούμε;Δυστυχώς!Καληνύχτα κι όνειρα γλυκά!

Σταυρούλα είπε...

Χρύσα μου καλώς ήρθες και στη δική μου γειτονιά.Σ'ευχαριστώ πολύ.Είμαστε κοντοχωριανοί κατά κάποιο τρόπο έτσι;Είσαι πολύ τυχερή που κατάφερες να μείνεις στην επαρχία.Να είσαι καλά και θα τα λέμε.

Σταυρούλα είπε...

Cook μου καλώς ήρθες.Πατριώτισσα και συ (ο σύζυγός μου είναι από το Αγρίνιο)!Πέρασα πριν λίγο κι από το δικό σου μπλογκ,πολύ όμορφο και χορταστικό.Μην τρομοκρατείς τη κόρη σου,μια εμπειρία είναι και οι εξετάσεις!Χάρηκα πολύ που σε γνώρισα.

Σταυρούλα είπε...

Αγγελικούλα γεια σου!Εσύ να δεις πόσο ωραία τα λες.Που ξέρεις μπορεί κάποτε να βρεθεί και κάποιος που νοιάζεται για την ουσία του πράγματος.Φιλάκια!

Σταυρούλα είπε...

Bilsot καλώς ήρθες και συ.Πέρναγα τακτικά από το μπλογκ σου αλλά δεν σχολίαζα καθ' ότι νέα και άσχετη στο μπλόγκινγκ.Σ'ευχαριστώ και θα τα λέμε.Καλό βράδυ!

Maria Tzirita είπε...

Εμείς του χρόνου θα τα περάσουμε, αλλά θα τα περάσουμε χαλαρά κι αυτά, όπως όλα σ'αυτό το σπίτι! Φιλάκια Σταυρούλα μου, πέρνα να μου πεις πώς τα πας με το πρόγραμμα! Το έριξες στο μπλόγκινγκ και σ'έχω χάσει!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Σε μένα το λες;
Περιουσίες ξοδεύονται.
Καλή επιτυχία στα παιδιά και καλά κουράγια σε όλους

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

Σταυρούλα είπε...

Μαράκι μου καλημέρα.Γι'αυτό σε χαίρομαι,που τ' αντιμετωπίζεις όλα με άνεση και ψυχραιμία.Δεν σ' έχω ξεχάσει αλλά όλη μέρα τρέχω από το πρωί ως το βράδυ.Υπομονή την άλλη Κυριακή θα τα πούμε από κοντά.Φιλάκια και καλό Σαββατοκύριακο.

Σταυρούλα είπε...

Γλαρένια μου καλημέρα.Δυστυχώς έτσι είναι.Ολοι τα 'χουμε ζήσει κι όσοι δεν τα έζησαν ακόμα θα τα ζήσουν γιατί δεν νομίζω ν' αλλάξει κάτι στο άμεσο μέλλον τουλάχιστον.Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.