Οι 15 τελευταίες αναρτήσεις του ΖΕΙΔΩΡΟΝ

Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΠΡΙΝ ΓΙΝΕΙ ΚΟΛΑΣΗ Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

                                    Κόλαση φωτιάς

                                Το δάσος είναι πηγή ζωής
        Να μην ξαναζήσουμε την κόλαση του 2007

Καίγεται η ζωή μας όταν καίγονται τα δάση!Κάθε χρόνο τώρα το καλοκαίρι ζούμε την ετήσια τραγωδία μας ως χώρα αλλά και ως πολίτες .
Είναι πολύ πρόσφατη η κόλαση της φωτιάς του 2007,με τους δεκάδες νεκρούς και τα χιλιάδες στρέματα δάσους που καταστράφηκαν ολοσχερώς.Και πέρσι δεν ήταν λίγες οι πυρκαγιές στα δάση μας.
Κάθε δέντρο που καίγεται είναι κι ένας χαμένος πνεύμονας οξυγόνου.
Το δάσος εκτός από πηγή ζωής για όλους μας και καταφύγιο ξεκούρασης και απόλαυσης,ρυθμίζει και τη θερμοκρασία της γης,ενώ συγκρατεί το έδαφος και τα νερά της βροχής!Ετσι αποφεύγονται οι πλημμύρες με όλες τις συνέπειες τους.
Επίσης με ορθολογική διαχείριση το δάσος είναι ανεξάντλητη πηγή ξυλείας.
Ακόμα τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και άλλα επικίνδυνα για την υγεία μας αέρια που μολύνουν την ατμόσφαιρα.
Ολοι λοιπόν έχουμε καθήκον να προστατεύουμε τα δάση μας ως κόρην οφθαλμού.
Πολύ περισσότερο δε όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε στις παρυφές του Υμηττού και της Πάρνηθας αλλά και όλων των βουνών της χώρας μας.Οφείλουμε να τα προστατεύουμε όχι μόνο από τους εγκληματίες εμπρηστές  αλλά κι από αμέλεια ημών των ιδίων.Ειδικά φέτος οι βροχές της άνοιξης βοήθησαν την ανάπτυξη των χόρτων μέσα και γύρω από τα δάση.Τώρα με τις πρώτες ζέστες του καλοκαιριού τα χόρτα ξεράθηκαν κι έχουν γίνει τέλειο προσάναμα.Δεν ξέρω αν είναι ευθύνη των δημοτικών αρχών η των δασικών υπηρεσίων το καθάρισμα και η απομάκρυνση των ξερών χόρτων.Επρεπε όμως να είχαν ήδη απομακρυνθεί γιατί ακόμα κι ένα γυαλί μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά,ποσώς μάλλον ένα αποτσίγαρο η το στουπί ενός εμπρηστή.
Κι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας η φωτιά,η θάλασσα και μεις οι γυναίκες πολύ δύσκολα ελεγχόμαστε!

10 σχόλια:

anemona είπε...

Έχουμε την ίδια ευαισθησία και τους ιδίους προβληματισμούς…
Τα δάση είναι η ζωή μας η κληρονομιά που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας και πρέπει να τα φιλάμε …
Μεγάλωσα μέσα στην ομορφιά ενός περιαστικού δάσους…(με τόσες γλυκές αναμνήσεις…)
και δυστυχώς έζησα την απόλυτη τραγωδία το είδα να καίγετε (μια τραυματική εμπειρία που θα με συνοδεύει πάντα )..
Ξέρεις ο λόγος υπάρξεις του blog μου ήταν οι φωτιές.. της Ηλίας …
(και ένα μνημόσυνο στο μπάρμπα Στέφανο … αυτός ο γεροντάκος πέρασε όλη την ζωή του στο δασος… και φύτευε σε πλάγιες πλατάνια για τους ταξιδιώτες… όχι μόνα τα φύτευε αλλά τα φρόντιζε…)
Ευχαριστώ για την ωραία ανάρτηση..

Σταυρούλα είπε...

Ανεμώνη μου πολύ χαίρομαι που βρίσκεις ενδιαφέρουσα την ανάρτηση.Επιασαν οι ζέστες και μ'έζωσαν τα φίδια.Βλέπω τα ξερά χόρτα εδω στους πρόποδες του Υμηττού και τρέμω.Ποιός δεν λύγισε το καλοκαίρι του 2007;Ενα ευχαριστώ στο μπάρμπα Στέφανο αν μας ακούει εκεί πάνω.Καλό σου βράδυ!

Teteel είπε...

Η σωστή ανάρτηση στην σωστή ώρα!!! Τέτοιο καιρό με πιάνει και μένα η αγωνία, που θα κρατήσει όλο το καλοκαίρι, και ιδίως τις μέρες με πολύ αέρα, που εδώ που μένουμε, σ'ενα λόφο στην Ραφήνα, είναι μόνιμη κατάσταση. Καθαρίζουμε ότι ξερόχορτα μπορούμε, και απ'τα διπλανά οικόπεδα, αλλά άν δεν είναι και ο Δήμος ετοιμοπόλεμος, με βυτιοφόρα, ανθρώπους, κρουνούς να λειτουργούν, και την πυροσβεστική εννοείται, τότε δεν γίνεται τίποτε αν φτάσει η δύσκολη στιγμή. Ελπίζω φέτος να πάνε όλα καλά, και να μην έχουμε κ α μ μ ι ά φωτιά. Ζητάω πολλά; Να έχεις μια όμορφη μέρα Σταυρούλα.

habilis είπε...

Σωστό post !

Σταυρούλα είπε...

Ελευθερία μου καλησπέρα!Που χάθηκες τόσο καιρό;Εσυ δεν ζητας πολλά,απλά τα αυτονόητα,το θέμα είναι όλοι να προσέχουμε για να έχουμε.Είναι κρίμα να χάνονται χιλιάδες δέντρα κάθε χρόνο.Να είσαι καλά σ' ευχαριστώ!

Σταυρούλα είπε...

Καλησπέρα Habilis!Να είσαι καλά,σ'ευχαριστώ.

Καραβάκι είπε...

Πυρ,γυνή και θάλασσα!Εύχομαι να μην έχουμε και φέτος τις ίδιες ιστορίες...Την καλημέρα μου!

Σταυρούλα είπε...

Aza μου καλησπέρα!Από το στόμα σου και στου Θεού τ'αυτί.Αλλά πρέπει και μεις να έχουμε το νου μας.

Χρύσα είπε...

Συμφωνώ με τους υπόλοιπους, έβαλες το θέμα την κατάλληλη στιγμή.
Μεγάλη προχολή από τους πολίτες!!
Επίβλεψη σωστή και πρόληψη από την πολιτεία!!

Σταυρούλα είπε...

Χρύσα μου καλημέρα.Σ' ευχαριστώ,που ξέρεις έστω κι ένας υπεύθυνος να συγκινηθεί μπορεί να σώσουμε κάτι.Καλό Σαββατοκύριακο να έχεις.